Hlavní navigace

14 soubojů Davida a Goliáše ve světě IT - 1.díl

13. 11. 2011

Sdílet

 Autor:
Starodávný příběh o výhře pasáčka Davida s torbou s oblázky a prakem nad obrem Goliášem z Gatu zná snad každý. Lze jej nicméně aplikovat i do světa informační technologie, pojďme se tedy podívat na některé souboje Davida a Goliáše dnešní doby.

1) Kindle Fire vs. iPad

  1. Kindle Fire vs. iPad

Od vydání iPadu uplynuly už téměř dva roky, a i přes to iPad stále zůstává nejpopulárnějším tabletem. Apple od dubna 2010 prodal zhruba 40 milionů kusů , zatímco konkurenční tablety vyplňují dna obchodních pultů. Amazon doufá v příchod prvního pravého konkurenta zvaného Kindle Fire. Jedná se o 8GB tablet s mediálním zaměřením a cenou $200 (cca 3 800 Kč v přepoču), který se na trhu objeví 15. listopadu a již teď hodně lidí věří, že to bude stát za to. Bohužel pro nás, očekávaná "hitparáda" se minimálně prozatím očekává jen za velkou louží, a to kvůli nedostupnosti klíčoých služeb Amazonu na našem území.

 

2) Hlasové ovládání vs. klávesnice

  1. Hlasové ovládání vs. klávesnice

Po téměř 150 let, tedy od prodání prvního psacího stroje, byla klávesnice hlavním zapisovacím prostředkem. Firmy Google a Apple nyní nicméně klávesnici konkurují svým hlasovým ovládáním, které integrovaly do systémů jako Voice Actions na Androidu nebo Siri na iPhonu 4S. Sice hlasové ovládání zatím není tak spolehlivé jako klasická klávesnice, jistě má však nakročeno správným směrem a těší se velkému zájmu ze strany médii i uživatelů.

 

3) Tablety vs. notebooky

  1. Tablety vs. notebooky

Jsme sice v éře, jíž by se dalo přezdívat „post-PC“, ale notebooky se pořád drží na vrcholu. V roku 2012 se podle výzkumů IDC zvýší prodeje notebooků až o 11 %, a to i navzdory rostoucí popularitě moderních tabletů.

 

4) Spotify vs. iTunes

  1. Spotify vs. iTunes

Apple se svým iTunes v roce 2003 učinil v hudebním průmyslu naprostou revoluci, když začal svým uživatelům prodávat skladby levně. Nyní však služby jako Spotify získávají více a více příznivců, jelikož dávají uživatelům větší volnost díky neomezené knihovně skladeb, které sice nevlastní, ale pouze streamují. Spotify má k dnešnímu dni něco kolem 10 milionů uživatelů, přičemž 2 milony z nich platí předplatné.

 

5) iOS, Android a Windows Phone 7 vs. BlackBerry

  1. iOS, Android a Windows Phone 7 vs. BlackBerry

Na začátku minulého roku byly přístroje BlackBerry nejpopulárnějšími smartphony v Severní Americe. Teď však BlackBerry téměř zmizely za stínem mediálních telefonů na Androidu či iOS. BlackBerry se nicméně jejich náskok snaží dohnat představením nového operačního systému BBX OS, jenž vyjde v příštím roce. To už však může být pozdě.

 

6) iPhone vs. digitální fotoaparáty

  1. iPhone vs. digitální fotoaparáty

iPhone nevede jen v rámci trhu s mobilními telefony, ale i mezi klasickými digitálními „point-and-shoot“ fotoaparáty. iPhone 4 je momentálně nejpopulárnějším digitálním fotoaparátem na Flickru, kde poráží i zrcadlovku Nikon D90 a tři přístroje Canon EOS. iPhone se dokonce použil k natáčení filmů a focení fotek na přední strany časopisů. Jakou "díru do světa" udělá iPhone 4S s lepším 8megapixlovým foťákem?

 

příloha_ovladnete_sva_data

7) NFC vs. kreditní karty

  1. NFC vs. kreditní karty

Místo svou kreditní kartou budete možná v blízké budoucnosti platit svým smartphonem. To umožňují takzvané NFC (Near Field Communications) čipy, jež mají již vestavěné některé telefony s Androidwm. Ostatní společnosti zatím jen o čipu spekulují, jejich telefony je však zatím nemají.

Pokračování článku naleznete na sesterském magazínu PC World.

Byl pro vás článek přínosný?