Hlavní navigace

5G sítě sotva existují a už se zbrojí na 6G

12. 3. 2021

Sdílet

 Autor: @ Depositphotos, REDPIXEL
Evropský výzkumný projekt DAEMON se zabývá vývojem a implementací vylepšení k architektuře mobilních sítí, stejně jako vylepšení budoucích 6G systémů pomocí pokročilých modelů umělé inteligence. Úsporná, škálovatelná a udržitelná síť je cílem takového vývoje.

Výzkumníci z několika univerzit a organizací napříč Evropou se budou zabývat architekturou 3GPP mobilních sítí, která má pomoci navrhnout vhodnou architekturu pro mobilní sítě, v nichž bude zcela integrována AI. Limity reálné míry integrace AI v rámci sítí budou prozkoumány, a požadavky hardwaru a softwaru na nové algoritmy určeny.

Jde o velice brzké stádium vývoje – takové nahlédnutí pod pokličku toho, co by 6G sítě mohly přinést světu a čím budou vynikat; pokroky nabízené strojovým učením a umělou inteligencí by toho mohly být integrální součástí.

příloha_ovladnete_sva_data

Součásné snahy o integraci síťové inteligenci – NI, Network Intelligence – se týkají hlavně zlepšování řešení strojového učení pro adaptaci do síťových řešení. DAEMON se místo toho zaměřují na vylepšení sítové architektury tak, aby NI automaticky podporovala.

Výzkumu se účastní odborníci z Universidad Carlos III de Madrid ve Španelsku a dalších univerzit z Belgie, Španělska, Nizozemí a výzkumné instituce z Německa, Belgie, Řecka, Francie či Irska.

Byl pro vás článek přínosný?