Hlavní navigace

Acer Iconia W3 otáčí Windows na výšku

6. 7. 2013

Sdílet

 Autor:
Nový tablet od Aceru patří mezi první malé tablety s Windows a úhlopříčkou 8,1 palce. Návrháři Aceru se navíc rozhodli otočit základní polohu tabletu na výšku. Přístroj tak nejen víc připomíná knihu, ale zároveň se lépe drží a také se na něm lépe pracuje s texty.

Acer Iconia byl představen na červnové výstavě Computex a získali ho i všichni účastníci vývojářské konference Microsoftu Build 2013. Od začátku léta je k dispozici i na českém trhu za cenu začínající mírně na 8 000 korun (včetně DPH).

Acer Iconia W3-810-1600Tablet využívá plnou verzi Windows 8 pro architekturu x86, v tomto případě je osazen dvoujádrovým procesorem Intel Atom Z2760 pracujícím na frekvenci 1,5 GHz. Nejde tedy o žádnou výkonnostní špičku, na běžnou tabletovou práci ale bohatě postačuje. A s připojenou klávesnicí Bluetooth může posloužit i jako textový editor.

Do další výbavy patří 2 GB operační paměti a 64 GB interní paměti, kterou lze synchronizovat s dalšími zařízeními pomocí služby SkyDrive. Jeden port USB pro připojení vnějších zařízení nebo naopak tabletu k počítači je microUSB, ale neslouží k napájení tabletu. K tomu slouží samostatný napájecí konektor. Acer šetří i na grafice. Rozlišení displeje 1280x800 není oslnivé, pokud ale chcete tablet používat k běžné kancelářské práci, jako čtečku knih a časopisů nebo k brouzdání internetem, postačuje.

Mezi dalšími konektory najdeme mini HDMI pro připojení vnějšího displeje, díky kterému můžete z tabletu vytvořit přenosný stabilní počítač. Posledním, u tabletů s Windows méně obvyklým rozšířením, je slot na karty SD, kterými se dá rozšířit kapacita interního úložiště nebo zálohovat fotky z fotoaparátu.

Displeje počítačů se postupně protahovaly na šířku, aby co nejlépe vyhovovaly filmovým formátům ve vysokém rozlišení. Pokud ovšem nechcete přehrávat filmy, ale hlavně brouzdat internetem, číst a psát, pak je poloha na výšku mnohem ergonomičtější. Zatímco například Apple razil polohu na výšku jako základní, většina tabletů s Windows je standardně orientovaná na ležato. Jde je samozřejmě otočit, ale nedrží se tak dobře jako nová Iconia, která se rozhodla obrazovku standardně otočit na výšku. Jedinou nevýhodou oproti srovnatelným tabletům s jiným systémem je hmotnost. Držet půl kila v jedné ruce po čase unaví.

Pokud vám stačí méně výkonný tablet s Windows, můžete o Iconii uvažovat. Jestli od přístroje tohoto duhu očekáváte vyšší výkon, počkejte si na druhou generaci, která by měla být osazena novějšími procesory Atom a kterou je možno čekat s příchodem Windows 8.1 ke konci letošního roku.

Byl pro vás článek přínosný?