Hlavní navigace

Adobe vydá v úterý balík záplat pro Acrobat a Reader

7. 6. 2009

Sdílet

Společnost Adobe Systems plánuje v úterý uvolnit sadu záplat pro aplikace Acrobat a Reader pro Windows a Mac OS ve snaze reagovat na bezpečnostní zranitelnosti, které jsou v těchto produktech zneužívány útočníky.

Záplaty mají pokrýt aplikace Adobe Reader a Acrobat ve verzích 7.x, 8.x a 9.x, informoval na firemním blogu Brad Arkin, ředitel pro bezpečnost produktů. Informace o záplatách pro unixové systémy budou z dispozici později.

Patche mají za cíl opravit kritické chyby, jež bylo možné zneužívat ke spuštění škodlivého kódu na počítači, aniž by o tom uživatel měl tušení.

V minulém měsíce oznámila společnost Adobe, že bude záplaty vydávat v pravidelných čtvrtletních intervalech, aby byly tyto kroky lépe předvídatelné administrátory ve firmách a ti se na ně mohli lépe připravit. Adobe také zvolila za den pro uvolňování záplat druhé úterý v měsíci, což je stejný den, kdy své aktualizace uvolňuje i Microsoft, takže administrátoři budou moci instalovat obě sady ve stejný den.

Produkty společnosti Adobe jsou podobně jako je tomu u jiných aplikací s vysokou penetrací terčem zájmu hackerů, kteří vytvářejí PDF soubory, jež po otevření mohou kompromitovat počítač. Útočníci pak k otevření těchto souborů používají často techniky sociálního hackingu, kdy se je snaží přesvědčit, že uvedený dokument je důležitý a měli by si jej přečíst.

Co se týká již zmíněných záplat Microsoftu, které by měly být uvolněné toto úterý, mělo by se jednat celkově o 10 patchů, mezi nimiž nebude chybět oprava pro nedávno dokončený prohlížeč Internet Explorer 8.0 a očekává se také záplata na chybu v DirectShow, která je obsažená ve Windows 2000, Windows XP a také ve Windows Serveru 2003.

Byl pro vás článek přínosný?