Hlavní navigace

AI funkce Bingu přicházejí na mobily

22. 5. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Microsoft plní sliby a svého AI chatbota dělá vizuálnějším, ale také provázanějším napříč zařízeními.

Microsoft uvedl, že zavádí další vizuální funkce svého AI chatbota Bing Chat, a to i na mobilní zařízení, kde se se jeho AI vize stává ucelenější. Jde o nenápadnou snahu v podstatě postupně odstranit tradiční vyhledávací pole a učinit vyhledávání více konverzačním.

Nechali byste se operovat robotickým chirurgem?

Vývoj umělé inteligence byl v mnoha ohledech podobný vývoji internetu: z velké části byl založen na textu, později se přidala grafika a poté video. Stejně tak se vyvíjí i Bing: Microsoft původně plánoval přidat vizuální karty, reklamy a grafiku, ale po spuštění je omezil – možná proto, že se uživatelům nelíbily. 

Podobný přístup zvolil také u kreativnějších prvků Bing chatbota: Po spuštění se do kreativních prvků výrazně opřel, po dlouhých a podivných konverzacích je výrazně zmírnil a pak je zase pomalu rozvíjel. Nyní se zdá, že se Bing opět pomalu stane vizuálnějším.

Aktuálně Microsoft slibuje, že do chatbota přidá grafy i „karty“ témat označované jako tzv. znalostní karty, shrnující informace o daném tématu, které bude možno využít i pro shrnování delších dokumentů. Novinkou je i možnost shlédnutí vyžádaného videa přímo v chatu, byť některé z funkcí se nemusí objevit v Chromu, ale jen v Edgi, kde má Microsoft přirozeně větší vliv.

Pět nastavení Windows 11, která stojí za to hned změnit Přečtěte si také:

Pět nastavení Windows 11, která stojí za to hned změnit

Co k dispozici ještě není, tak slibované pluginy, s nimiž bude možné požádat Bing Chat s využitím služby OpenTable o zarezervování stolu v oblíbené restauraci (dnes zatím zvládne jen restauraci doporučit) anebo vypočítat složité matematické rovnice (skrz integraci s enginem Wolfram Alpha).

Zároveň však Microsoft hromadně přenáší funkce Bing Chatu do mobilních zařízení. Na domovskou obrazovku si nyní můžete přidat widget Bing, včetně možnosti jednoduše klepnout na ikonu mikrofonu a položit otázku. Novinkou je i malá „b“ ikonka na mobilní klávesnice SwiftKey. 

příloha_ovladnete_sva_data

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Klepnutí na ni vám umožní použít umělou inteligenci k napsání čehokoli, co si přejete napsat. Stejná klávesa bude automaticky překládat obsah do cizích jazyků a z nich. Ikona „b" se zobrazí i při výběru slova v mobilní verzi Edge a umožní tak dotazovat se na doplňující informace v Bing Chatu.

Možná stejně důležité je, že Microsoft nyní rozšiřuje dotazy a historii chatu napříč počítačem i mobilní verzí. Mezi všemi těmito malými, postupnými vylepšeními je poselství Microsoftu jasné: Bing Chat je příležitostí získat zpět část pozornosti, kterou uživatelé po desetiletí věnovali Googlu. A Microsoft postupuje v tomto směru rychle.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?