Hlavní navigace

AI ve službách státu?

27. 3. 2019

Sdílet

 Autor: © Jakub Jirsák - Adobe Stock
S umělou inteligencí se v dnešní době setkáváme prakticky denně. Ať už se jedná o překladače, vyhledávače, mobilní telefony nebo chytré aplikace, je to nejen buzzword dnešní doby, ale také řada technologií usnadňující náš život. A kromě toho, kouzelné spojení písmen „AI” skvěle prodává. Své o tom vědí start-upy i velké firmy, které tyto chytré produkty nabízejí. Proto je jen otázkou času, kdy si AI najde své místo i ve státní správě.

V polovině minulého roku na toto téma vedl debatu Kongres ve Spojených státech, kde se snažili přijít na to, jak by americká vláda mohla AI v praxi využít. Kromě toho řešili i etickou otázku a případnou zneužitelnost informací. Tímto se nechal inspirovat Forbes i Accenture a sestavili vlastní žebříčky využitelnosti AI pro vládní účely.

Podívejme se tedy pár let do budoucnosti, do doby, kdy je AI zavedena i do takto zkostnatělého aparátu a etické otázky jsou již vyřešeny. A protože se jedná o Překrásný nový svět, neřešme žádné ale.

Představte si šikovnou aplikaci dovedně využívající strojové učení. Podáváte žádost na úřad, ale místo několika dní či týdnů ji máte vyřízenou během pár vteřin. Trénovaný “YesBot" právě vyhodnotil, že ve vaší žádosti není nic, co by potřebovalo odborný posudek od lidského kolegy. Ten se pak může věnovat závažnějším případům. Kromě toho nemusí trávit hodiny hledáním a zapisováním informací, o to se mu stará další vycvičený AI bot pracující na základě algoritmů strojového učení.

 

Svět technologií

Vaše telefonické dotazy zodpoví vždy dobře naladěný a nápomocný hlas. Jakpak by ne, když se skvěle vyzná ve svém oboru a je naprogramován k tomuto účelu. Při rozhovoru s vámi dává do pohybu veškeré potřebné činnosti, ty jednoduché jsou řešeny automaticky. Pokud se jedná o vážnou věc, notifikuje a informuje úředníka, který situaci vyřeší. Zpracování přirozeného jazyka už je na skvělé úrovni.

Audity pod vedením AI se stávají nestranné a hlavně efektivní. Jakékoliv podezřelé transakce jsou ihned nahlášeny zodpovědným osobám. Výběr daní je pod kontrolou, každý platí tolik, kolik má. Na úřadech díky tomu vládne finanční pořádek, korupce klesá a existují nástroje detekující možné praní špinavých peněz či financování terorismu.

Image recognition je využívána v kamerových systémech (které jsou tvořeny kamerami s dobrým rozlišením), dokáže upozornit na nejen probíhající, ale i pravděpodobnou trestnou činnost či člověka v nesnázích. Někdo jde s kuklou na hlavě a s pistolí v ruce do potravin? Díky databázi hledaných osob může AI prohledávat ulice a při shodě notifikovat policii. Během opravdu vážných situací může AI ihned mobilizovat chytré drony, které si samy vyberou nejkratší cestu a přizpůsobí se i počasí. U dronů ještě chvíli zůstaňme, dopravují totiž pomoc a zasahují v těžko dostupných místech - při povodních, zemětřeseních a dalších katastrofách.

Kromě bezpečnosti fyzické, se zlepšila i ta kybernetická. AI dokáže vyhledávat slabiny, či dokonce předpovídat možné útoky a automaticky se jim bránit. Takže záleží už jen na lidech, kam si píší svá hesla nebo jakou podezřelou přílohu v emailu otevřou.

Tento svět je samozřejmě ještě na hony vzdálen. Je zde ještě mnoho nevyřešených otázek, riziko spojené se zneužitím je velké a hrozí i značná ztráta soukromí. I když návrhy výše směřují ke zvýšení efektivity a rychlosti reakce státního aparátu, není těžké si představit, že tyto funkčnosti někdo využije pro své potřeby.

příloha_ovladnete_sva_data

Už dnes státy na rozvoji AI pracují - a ČR v tomto dokonce patří na docela vysoké příčky, i díky práci odborníků z ČVUT a dalších technických škol v zemi. Dosáhnout takto zářivé budoucnosti však nebude jednoduché. Lidstvo čeká řada překážek a bariér, které bude nutné překonat a u kterých se inženýři a vědci pořádně zapotí.

Text je prací odborníků z Alpha Industries.

Byl pro vás článek přínosný?