Hlavní navigace

Aktuální otázka: Cesta k úspornější kanceláři (2.)

19. 9. 2008

Sdílet

Snižováním energetické náročnosti kancelářského IT se zabývá jen relativně malá část korporací. Přitom jeho podíl na celkové spotřebě IT systémů je majoritní. Co lze v této oblasti učinit už dnes? Přečtěte si dokončení článku, v němž jsou popsány alternativy přinášející výrazné úspory jak firmám, tak i jednotlivcům.

Snižováním energetické náročnosti kancelářského IT se zabývá jen relativně malá část korporací. Přitom jeho podíl na celkové spotřebě IT systémů je majoritní. Co lze v této oblasti učinit už dnes? Přečtěte si dokončení článku, v němž jsou popsány alternativy přinášející výrazné úspory jak firmám, tak i jednotlivcům.

Zbavte se CRT
Nahrazení starých počítačů a periférií systémy odpovídajícími specifikacím Energy Star mohou šetřit nejen elektrickou energii, ale i místo. Navíc snížený vyzařovaný výkon přístrojů se pozitivně projeví i na nákladech na chlazení kanceláří. Začněte s CRT monitory.

Většina organizací sice už vysloužilé vakuové monitory vyměnila za mnohem efektivnější LCD displeje, které spotřebovávají zhruba třetinu toho, co jejich vývojově starší protějšky, ale mnoho firem tento krok teprve čeká. Brown z nemocnice Gwinnett odhaduje, že výměnou zhruba 70 % CRT monitorů za LCD panely a využitím automatizovaných nástrojů pro power management ušetří jejich organizace za elektřinu 30 tisíc až 60 tisíc dolarů ročně.

Cesta k tenkým klientům
Podobně jako je tomu v případě desktopů, i v případě kompaktnějších výpočetních systémů je vhodné poohlédnout se po modelech, které odpovídají standardům Energy Star 4.0. Předchozí specifikace Energy Star braly v úvahu jen situaci v úsporných modech, avšak nová varianta už počítá s plným provozem zařízení, jak uvádí Kaplanová ze sdružení EPA. Počítače, které splňují nový standard, spotřebovávají o 20-50 % méně energie, než je tomu v případě předchozí podoby Energy Star.

Kompaktní PC modely, jako je třeba desktop Lenovo ThinkCentre A61e nebo Dell Inspiron 531, jsou, co se týče energetické efektivity, mnohem pokročilejší (mají zhruba poloviční nároky) než standardní stolní počítače, a navíc šetří místo na stole. Často zahrnují zdroje napájení odpovídající specifikacím Energy Star 4.0, jež nabízejí výrazně nižší spotřebu a mají větráky s podporou méně otáček, což značně zmenšuje úroveň hlukového zatížení.

Firma Jenny Craig se hodlá více zabývat i tenkými klienty, kdy by nahradila desktopy osobními pracovními stanicemi, jež lze mnohem snadněji spravovat. Tenké klienty jsou úspornější a také prostorově méně náročné. Navíc nemají žádné pevné disky ani větráky a všechny relace Windows i samotné aplikace jsou provozovány na vzdáleném serveru.

Společnost Jenny Craig působící v oblasti životního stylu si vybrala tenké klienty od firmy Wyse, přičemž vedle úspory energie pro ni byla důležitá i redukce hluku. „Pokud dáte na pult v přijímací hale deset nebo dvanáct PC, už svého zákazníka nejste schopni slyšet,“ tvrdí Alessandra Nicolettiová, šéfka IT operací. Nicolettiová vybavila 484 center své firmy tenkými klienty Wyse bez větráků. Přístroje mají spotřebu v pracovním režimu v rozsahu 6-35 wattů, přičemž power management lze u těchto zařízení uzamknout i měnit na dálku. Celý systém je až o 90 % úspornější než v případě dříve používaných PC.

Náhrada PC tenkými klienty a příslušným serverem ale od firmy vyžaduje, aby na straně back-endu přidala další server, jenž bude schopen obsloužit zvýšený objem požadavků uživatelů. Přesto úspory na straně desktopů tyto zvýšené náklady převýší, jak říká Jeff McNaught, marketingový šéf ve firmě Wyse. Pokud organizace nasadí jejich 64bitový Presentation Server, pak tři 800watová zařízení budou schopna obsloužit až tisíc klientů. „To nejsou ani tři watty na jednoho koncového uživatele,“ dodává McNaught.

Waghray z firmy Verizon k tomu dodává, že nasazení tenkých klientů v jejich call centrech přineslo i další výhody. Šlo především o úsporu místa, což je pro centra volání poměrně důležité. "Navíc jsme zaznamenali výraznou redukci nákladů na chlazení celé budovy,“ vysvětluje Waghray.

Přes všechny zmíněné energetické benefity, které tenké klienty přinášejí, nejsou tato zařízení vhodná úplně všude. Například organizace Northrup Grumman v současnosti instaluje 3 tisíce tenkých klientů, přičemž tomuto procesu předcházelo otestování 39 inženýrských aplikací. „Většina softwaru fungovala v tenkých klientech dobře, nicméně ty programy, které jsou poměrně náročné na grafiku, vykazovaly určité potíže,“ říká Clayton Kau, viceprezident firmy.

Jiné společnosti se zase setkaly s jistým odporem svých uživatelů. Nemocnice Gwinnett Hospital System také zvažovala plošné nasazení tenkých klientů, avšak nakonec nainstalovala jen sto těchto přístrojů, protože spousta zaměstnanců dala přednost plně vybaveným desktopům, na nichž mohou spouštět své aplikace lokálně.


Efektivnější tisk
Stolní počítače a notebooky nejsou jedinou oblastí, kde může IT vylepšit svou efektivitu. Třeba tiskárny jsou ve firmě často využívány po delší dobu než je tomu u PC, avšak i u těchto zařízení je zřetelný trend výrobců přinášet energeticky úspornější modely. Například firma Hewlett-Packard tvrdí, že energetická efektivita jejích tiskáren se s každou generací výrobků zvyšuje o 7-15 %. Proto nahrazení starších modelů novými jednotkami, které splňují specifikace Energy Star, mohou snížit náklady na elektřinu až o čtvrtinu.

Využití nových technologií přináší také nižší náklady. Třeba vloni na jaře firma HP začala v některých svých produktech nahrazovat fluorescentní zářivky využívané pro kopírování LED diodami. Ty mají, jak uvádějí zdroje z HP, při kopírování 1,4krát nižší energetické nároky a dokonce jen čtvrtinové, pokud je systém v pohotovostním režimu.

Nové typy tiskáren jsou také mnohem chytřejší, co se týče přechodu do úsporného režimu. Například multifunkční zařízení od společnosti Xerox monitorují obvyklé využití tiskárny během dne a na základě těchto vzorců jsou schopné přecházet do stavu připravenosti, respektive spánku. Jak společnost Jenny Craig, tak Terremark Worldwide své tiskárny nastavili tak, aby automaticky tiskly na obě strany papíru. „I když využití duplexního módu nepřináší úsporu v oblasti elektrické energie, zabraňuje plýtvání listy papíru,“ říká Jorge Bandin, viceprezident pro IT ve firmě Terremark.

Administrátoři mohou nakonfigurovat duplexní tisk na všech tiskárnách v organizaci, aktivovat úsporný režim či pomocí automatizovaných nástrojů dostupných od různých dodavatelů nastavit přístroje tak, aby se v určitý čas (v noci nebo o víkendech) automaticky vypínaly. Konsolidace a inteligentnější správa tiskáren a jiných periférií představuje další metodu, jak uspořit elektrickou energii. Podle výzkumné organizace Forrester Research individuální kopírka, tiskárna a fax mohou mít kombinovanou roční spotřebu zhruba 1 400 kilowatthodin. V případě nasazení multifunkční alternativy je tento parametr jen poloviční. To je poměrně významné zjištění, zvláště, jak uvádí analytik IDC Keith Kmetz, „na jedno multifunkční zařízení připadá v současnosti šest až sedm klasických tiskáren.“

Multifunkční přístroje, jež nabízejí kombinaci kopírování, tisku, skenování a faxování, ale nabízejí ještě další úsporu. Například firmaTerremark tato zařízení využívá spolu se službou eFax od společnosti j2 Global Communications k přesměrování příchozích faxů do e-mailových schránek namísto toho, že aby je tiskla.

Závěrem
„Neexistuje nějaké univerzální řešení, které by firmám přineslo energeticky úsporný computing,“ říká Waghray. Ale výběrem toho nejlepšího, co je v současnosti dostupné, lze už dnes vytvořit takové prostředí, jež posílí byznys tím, že jednotlivé procesy zjednoduší, práce jednotlivých zaměstnanců bude efektivnější a zlepší se i zákaznické služby. I kdyby nebyla ekologie primárním cílem, mohou zmíněné kroky korporací pro ni něco udělat.

 

Byl pro vás článek přínosný?