Hlavní navigace

Akvizice Nokie Microsoftem se protáhne

25. 3. 2014

Sdílet

 Autor: © Fantini&Rossini - Fotolia.com
Finská společnost Nokia do dubna odložila uzavření akvizice její divize vyrábějící mobilní telefony Microsoftu, jelikož doposud neobdržela schválení od blíže nespecifikovaných asijských regulátorů.

Microsoft oznámil své plány na koupi divize Nokie s názvem Zařízení a Služby za téměř 5,5 miliardy euro v září minulého roku. Obchod, v rámci něhož pod Microsoft přejdou i hodnotné patenty finské společnosti, měl být podle očekávání analytiků uzavřen v prvním čtvrtletí tohoto roku. Nokia včera uvedla, že transakce byla již posvěcena Evropskou komisí i americkým Ministerstvem spravedlnosti a obě společnosti v transakci stále úspěšně pokračují.

„V procesu získávání oprávnění od regulátorů jsme blízko finální fáze – doposud jsme obdrželi povolení na patnácti trzích na pěti kontinentech,“ napsal hlavní právník Microsoftu Brad Smith na oficiální blog při příležitosti oznámení odložení konce transakce. Mluvčí Nokie v Indii odmítla jmenovat země, kde Microsoft a Nokia stále čekají na povolení. Podle neoficiálních informací se však čeká především na povolení v Číně. Společnosti Google a Samsung Electronics podle agentury Reuters čínského regulátora požádaly, aby se ujistil, že transakce mezi Nokií a Microsoftem nepovede k vyšším licenčním poplatkům. „Zpoždění je špatným znamením. Jednání s úřady trvají již poměrně dlouho a nyní potřebují ještě více času,“ uvedl analytik společnosti Nordea Markets Sami Sarkamies. Kvůli zpoždění celé transakce bude podle Sarkamiese také odložena plánovaná restrukturalizace uvnitř Nokie.

Komise pro hospodářskou soutěž v Indii transakci odsouhlasila v říjnu minulého roku, když dospěla k závěru, že je nepravděpodobné, aby obě společnosti měly na soutěžní prostředí v zemi znatelný vliv. Provoz v továrně Nokie ve městě Čennaj na jihu Indie však byl indickými úřady pozastaven kvůli rozporům ohledně daní. Nokie čelí obvinění, že ve státě Tamilnádu, v němž je továrna umístěna, neplatila u telefonů zde vyrobených daň z přidané hodnoty.

příloha_ovladnete_sva_data

Spor se nyní nachází u Nejvyššího soudu, kde se Nokia brání tvrzením, že daň byla u telefonů vyvezených do zahraničí zaplacena. Smith na blogu uvedl, že prodleva v uzavření transakce nemá s daňovými problémy v Indii co dočinění a nedotkne se transakce ani fyzicky. Továrna v Čennaji pod Microsoft nepřejde do té doby, než bude problém vyřešen, a bude pro americký gigant pracovat na bázi subdodávek. Microsoft na konci minulého roku uvedl, že bude žádat povolení antimonopolních úřadů především v EU, USA, Číně, Indii, Brazílii, Rusku a Kanadě.

 

Byl pro vás článek přínosný?