Hlavní navigace

Algoritmus z pohledu do obličeje předpoví mrtvici

27. 8. 2012

Sdílet

 Autor: © FlemishDreams - Fotolia.com
Systém se údajně inspiruje programy pro práci s hudbou, které něco zvýrazňují a něco naopak potlačují.

Titulek článku je jistě lehce bulvární, nicméně v zásadě se má jednat o následující: Vědci z Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory na MIT vyvinuli software, který v sekvenci videa dokáže rozpoznat změny nerozeznatelné pouhým lidským okem. Třeba to, jak člověk bledne či rudne.
Systém se údajně inspiruje mj. programy pro práci s hudbou, které něco zvýrazňují a něco naopak potlačují. Z toho pak má vyplývat i to, že zvýraznění oproti šumu je nejúčinnější pro jevy rytmické – dech či tep srdce. Údajně lze ale takto zesílit i změny, které se vyskytnou pouze jednou. V zásadě je možné třeba porovnat dva snímky pořízené těsně za sebou a mezi nimi rozpoznat třeba změnu stínů, která je pouhým okem neviditelná.
K čemu že to může být dobré? Třeba by takto šlo monitorovat pacienty. U novorozenců je obtížné připojovat k tělu různé senzory, nová metoda sledování je naopak neinvazivní/bezkontaktní. Taktéž u dětí by se starostliví rodiče mohli stále přesvědčovat, že se neděje nic zvláštního (nedošlo k zesílení signálu).
Na druhé straně – veškeré procesy v okolí typu osvětlení nebo hluku podléhají náhodným proměnám, jak zařídit, aby systém nezesiloval i je? Je to trochu boj předem prohraný: aby šlo zesílit signál proti šumu, musíte vědět, co je signál a co je šum, tedy mít k dispozici víc informace. To jsou ovšem námitky, které se vyskytují proti všem podobným systémům, ale některé z nich dokáží přesto poskytovat uspokojivé výsledky.

Zdroj: Phys.org a + diskuse

Byl pro vás článek přínosný?