Hlavní navigace

Amazon a Microsoft snižují cenu cloudu až o 50 %

26. 1. 2014

Sdílet

 Autor: © rangizzz - Fotolia.com
Microsoft i nadále kopíruje pohyby cen konkurenčního Amazonu. Navíc zavádí stejné ceny celosvětově, zatímco Amazon zatím pouze na východě USA.

V dubnu minulého roku se Microsoft zavázal, že jeho ceny budou odpovídat hladinám, které nastaví firma Amazon pro své služby cloudu AWS (Amazon Web Services) za výpočetní výkon, úložiště a využití síťového připojení. Tento čtvrtek Amazon oznámil snížení cen za S3 (úložiště Simple Storage Service) a o 22 procent za EBS (Elastic Block Store) dokonce až o 50 procent. Ovšem hned další den následovala reakce Microsoftu na oficiálním blogu: „Vyrovnáváme nejnižší ceny AWS S3 a EBS určené pro východ Spojených států, snižujeme ceny o 20 % a nižší ceny nastavíme pro všechny regiony světa.“

V případě služeb Microsoft „Locally redunant Disks/Page Blobs Storage“ ceny klesají až o 28 procent a Azure Storage dokonce o 50 procent. Ve všech případech jde o předběžné oznámení, cena v případě Amazonu začnou platit od 1. února a Microsoftu od 13. března. Mluvčí Microsoftu zdůraznil, že nové ceny budou platit celosvětově a úložné služby Azure by tedy měly být v mnoha oblastech levnější než AWS.

Co tato procenta znamenají konkrétně? Ceny jsou samozřejmě odstupňovány a klesají s ukládaným množstvím. Například u S3 a s daty do jednoho terabajtu mohou uživatelé počítat s cca 0,085 dolaru na gigabajt a měsíc, od 5000 TB – kde jsou slevy nejvýraznější – to je 0,043 dolaru.

příloha_ovladnete_sva_data

U komplikovanějších ukládacích služeb, jako je EBS, je výpočet výsledné ceny složitější, k ceně 0,05 dolaru za každý uložený gigabajt je třeba připočítat i 0,05 dolaru za každý milion operací I/O. V praxi to znamená, že vlastní úložný prostor je velmi levný a začíná se prodražovat, čím více (a jak rychle) se s daty manipuluje.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku