Hlavní navigace

Amazon nabídne své e-knihy i na mobilních telefonech

8. 2. 2009

Sdílet

Elektronická čtečka Amazon Kindle se po svém uvedení na trh v listopadu 2007 dočkala vstřícného přijetí a i přes svou poměrně vysokou pořizovací cenu se v zámoří stala velkým hitem. Internetový obchod Amazon.com chce nyní využít jejího potenciálu a uvolní své knihy i pro některé mobilní telefony.

Není to tak dlouho, co jsme vás informovali, že Amazon chystá další verzi své elektronické čtečky knih Kindle. Tento týden oznámila další expanzi svých elektronických knih, tentokrát ovšem určenou pro širší veřejnost. Jejím cílem je totiž nabídnout e-knihy i pro majitele novějších mobilních telefonů.

Amazon.com nabízí v současné době více než 230 000 knižních titulů určených pro použití v elektronické čtečce Kindle. Jak však sám uvádí, není schopen držet krok s poptávkou po přístroji Kindle, která je i přes jeho cenu (asi 7000Kč) stále vysoká. Tuto situaci chce internetový obchod Amazon řešit právě pomocí mobilních telefonů. Přes potíže s distribucí Amazon.com své zákazníky nedávno vybídl k objednání si čtečky Kindle pomocí předprodeje. 

Tato zpráva přichází jen jeden den poté, co společnost Google spustila novou verzi svého projektu Google Book Search, která umožní prohlížet naskenovaný obsah této služby i na přístrojích Apple iPhone a androidu T-Mobile G1. Stačí jen, když si v prohlížeči svého přístroje otevřete stránku http://books.google.com/m.

Zatímco počet prodaných knih se ve většině zemí postupně rok od roku snižuje, s elektronickými knihami jako by roztrhl pytel. Na druhé straně Atlantiku se již například stalo velmi oblíbenou záležitostí objednávat si denní tisk v elektronické formě. A podle analytika Michaela Gartenberga tento trend rozhodně bude pokračovat. „Elektronické čtečky, ale i knihy pro mobilní telefony mají rozhodně velký potenciál“ říká Gartenberg.

Vedle Amazonu a jeho přístroje Kindle se velké přízni těší i výrobek společnosti Sony. Její čtečka PRS-505 je lépe dostupná i pro evropské zájemce a to navíc s menšími pořizovacími náklady (asi 6 000Kč). Oběma přístrojům pak ještě konkuruje i Bookeen CyBook Gen3, který se dokonce prodává i na českém trhu. Ovšem jediný Kindle disponuje připojením Wi-Fi a tudíž i možností bezdrátového nakupování obsahu. Na druhou stranu je však využití této funkce pro běžného českého zákazníka minimální.

Jak uvádí organizace Consumer Electronics Association, prodej elektronické čtečky rostl v roce 2008 druhým nejrychlejším tempem. Příjmy za tyto přístroje v minulém roce vzrostly o 256 procent. Pro letošní rok se očekává růst kolem 110 procent.

Zdroj: PCWorld, GBS Blog

Byl pro vás článek přínosný?