Hlavní navigace

Amazon prodělává i na výrobě nových čteček Kindle

27. 11. 2011

Sdílet

 Autor: © bloomua - Fotolia.com
Amazon se rozhodl nejen u tabletu Kindle Fire, ale i u nových čteček Kindle, nastavit propdejní cenu pod výrobními náklady.

Jedná se tak o zcela opačnou strategii, než u většiny výrobců na trhu, nicméně výhodou Amazonu je jeho bohatá nabídka obsahu knih, her, hudby, videa a aplikací, od níž si slibuje návratnost svojí dotace do hardwaru.

Společnost IHS iSuppli nedávno důkladně prozkoumala nejen tablet Kindle Fire, aby zjistila za kolik jej Amazon vyrábí a jak moc jej dotuje (více viz článek Kindle Fire: Jaká je výrobní hodnota tabletu Amazonu?), ale také i nejlevnější model čtečky Kindle čtvrté generace, která je nabízena za 79 dolarů, což je zatím nejnižší cena z této řady přístrojů nabízených Amazonem. Ovšem výrobní cena jednoho kusu je přes 84 dolarů, což znamená větší dotaci ze strany Amazonu než u tabletu Kindle Fire, kde jde zhruba jen o necelé tři dolary.

Konkrétně je podle IHS iSuppli cena dílů, z nichž je čtečka Kindle čtvrté generace s Wi-Fi vyrobena, přesně 78,59 dolarů. To zahrnuje šestipalcový displej s technologií e-ink a 2 GB úložného prostoru řešeného pomocí flash čipu. Nicméně samotná výroba pak podle iSuppli stojí dalších 5,66 dolarů, čímž se dostáváme na kompletní výrobní náklady na úrovni 84,25 dolarů. Navíc výpočet iSuppli nezahrnuje ani cenu za vývoj softwaru pro čtečku, licenční poplatky a dopravu, takže je možné, že jeho celkové náklady jsou ještě vyšší.

Amazon ovšem počítá s tím, že tato strategie mu pomůže porazit konkurenty a rozšířit podíl na trhu. Navíc za 79 dolarů je k dispozici jen čtečka s reklamou, která by měla Amazonu dodatečné náklady na výrobu kompenzovat a pokud chce uživatel model bez reklam, zaplatí si za něj 109 dolarů, což už by se mělo Amazonu vyplácet.

Byl pro vás článek přínosný?