Hlavní navigace

AMD Bulldozer: Nová architektura procesorů poodhalena

25. 8. 2010

Sdílet

Společnost AMD včera na konferenci Hot Chips poodhalila svoji chystanou architekturu označovanou kódovým názvem Bulldozer, zahrnující procesory s až 16 jádry.

Ty se budou vyznačovat tzv. inteligentní architekturou, která přinese některé zcela nové prvky. Nová generace procesorů AMD postavená na architektuře Bulldozer bude určena pro celou řadu zařízení, od notebooků přes desktopy až po servery. Jako první by se ovšem měly v příštím roce objevit právě serverové modely s kódovým označením Interlagos, které budou disponovat 12 až 16 jádry.

K procesorům Interlagos Dina McKinneye, viceprezidentka společnosti AMD, dodává, že budou údajně až o 50 % rychlejší oproti stávajícím Opteronům Magny-Cours, ovšem při zachování stejné spotřeby. Nová architektura má nabídnout zcela nové prvky, jako je flexibilita způsobů, jakými budou úlohy zpracovávány mezi více počítačovými jádry a tím přinést i výrazně vyšší výkon. Jádra tedy budou pro provádění úloh novým způsobem párována a sdílena komponentami uvnitř CPU. Například výpočty s plovoucí desetinou čárkou se dynamicky rozloží na dvě jádra, čímž bude umožněno provedení více operací v jednom cyklu a širší propustnost, vysvětluje McKinney. Právě neschopnost optimálního využití více procesorových jader je problémem řady dnešních aplikací, které jsou mnohdy psány stále ještě "jednovláknově", díky čemuž moderní multiprocesory zůstávají v praxi z valné části nevyužité.

Jim McGregor, technologický stratég společnosti In-Stat, k tomu říká, že dříve se výrobci procesorů soustředili zejména na zvyšování hrubého výkonu, ale časy se mění a procesory budou pracovat stále inteligentněji a odpovídat tak požadavkům nových modelů computingu, jako jsou databáze, cloud computing či webové služby. Procesory postavené na architektuře Bulldozer tak mají umožnit AMD expandovat na poli serverů a proniknout do nových oblastí, kde momentálně s výraznou převahou dominuje Intel (víc viz článek IDC: Intel vytlačuje AMD z oblasti serverů). McGregor ovšem dodává, že je obtížné říci, jak si nové procesory AMD povedou proti Intelu, který si udržuje vysokou popularitu a zájem výrobců i zákazníků. Ovšem výrobci serverů se spolupráce s AMD údajně nebojí a McGregor je přesvědčený, že procesory postavené na architektuře Bulldozer si najdou cestu k širší adopci. Důležité bude ovšem neodkládat uvedení na trh, což se AMD v poslední době daří a také se vyhnout chybám (jako tomu bylo u serverových čtyřjader Barcellona), které v minulosti reputaci AMD u mnoha zákazníků poškodily.

Byl pro vás článek přínosný?