Hlavní navigace

AMD je opět ve ztrátě, masově propouští zaměstnance

9. 4. 2008

Sdílet

Společnost AMD vydala tento týden varování, že výsledky prodeje jejích produktů za první čtvrtletí letošního roku budou horší, než byly plánované odhady. V reakci na to se AMD rozhodla propustit 10 % svých zaměstnanců. Jaké jsou její další perspektivy?

Společnost AMD vydala tento týden varování, že výsledky prodeje jejích produktů za první čtvrtletí letošního roku budou horší, než byly plánované odhady. V reakci na to se AMD rozhodla propustit 10 % svých zaměstnanců.

O místo by podle odhadů mohlo přijít 1680 současných zaměstnanců AMD. Společnost registruje pokles zájmu prakticky o všechny své produkty, což je dáno jednak problematickou ekonomickou situací v USA a také úspěchem 45nm výrobní technologie Intelu, zatímco AMD plánuje přejít na 45nm výrobní proces až kolem poloviny letošního roku.

Ale ani poté nebude mít druhý největší výrobce procesorů vyhráno, protože Intel na druhou polovinu roku 2008 plánuje řadu novinek, jako šestijádrové čipy Dunnington či zbrusu novou architekturu Nehalem, proti které AMD nebude mít pravděpodobně co postavit. Navíc již v příštím roce Intel možná přejde na 32nm proces výroby.

AMD předběžně odhaduje své tržby za první čtvrtletí 2008 na zhruba 1,5 miliardy dolarů, přičemž ovšem očekávaný výsledek měl být 1,62 miliardy. Na tuto zprávu negativně zareagovaly i akcie firmy, které na počátku úterního obchodování na americké burze propadly o více než 5 % na hodnotu 6 dolarů za jednu akcii.
Nenechte si ujít:
Gartner varuje před poklesem v polovodičovém průmyslu

Bude nový 45nm čip Shanghai spásou pro AMD?

AMD představilo na CeBITu své první 45nm procesory!

Intel odhalil detaily o čipech Dunnington a Tukwilla a architektuře Nehalem

Procesory v roce 2008 - revoluce či evoluce?

Intel uvádí šestnáct procesorů nové generace

Cenová válka mezi Intelem a AMD se blíží ke konci

To, že problémy americké ekonomiky mohou tvrdě zasáhnout výrobce polovodičů a v prvé řadě právě společnost AMD, která se již delší dobu ocitá v červených číslech, předpovídala již koncem roku 2007 analytická společnost Gartner. Ta pak radí firmám připravit si záložní plány pro přežití možné recese v polovodičovém průmyslu, která by se mohla protáhnout až do roku 2009.

 

Byl pro vás článek přínosný?