Hlavní navigace

AMD má nové a agresivní plány pro útok na pozice Intelu

23. 3. 2010

Sdílet

Nový plán společnosti AMD pro posílení pozice na trhu zahrnuje zrušení dosavadního cenového znevýhodnění čtyřpaticových serverů a chce se také vzdát svých log na prodávaných počítačích.

AMD se snaží za každou cenu prosadit proti Intelu, jehož pozice je v segmentu x86 serverů velmi silná a novým plánem má být nabídnout čtyřpaticové servery za srovnatelnou cenu s dvoupaticovými. Toho mát být dosaženo s pomocí nové serverové platformy Maranello, která bude představena do konce měsíce a bude zahrnovat nové osmi- a dvanáctijádrové Opterony.

Leslie Sobonoví, viceprezidentka pro produktový a platformový marketing u AMD, tvrdí, že dosud byly ceny čtyřpaticových systémů nepříjemně vysoké, ale nové procesory Magny-Cours, které AMD chystá a s nimiž je spojeno poměrně velké očekávání, toto mají zcela změnit.

Čtyřpaticové servery byly postiženy „daní“ danou tím, že zaujímají jen asi 5% podíl na trhu se servery a ten navíc pořád ztenčuje zejména na úkor dvoupaticových systémů, které ovšem nemohou nabídnout takový výkon. Čtyřpaticové servery s dvanáctijádrovými Opterony řady 6100 budou disponovat až 48 jádry, což byl dosud počet vyhrazený jen osmipaticovým systémům, ovšem za cenu dvoupaticového modelu, což je výrazný posun pro zatraktivnění těchto zařízení.

Samozřejmě také Intel může na tento krok reagovat výrazným snížením cen svých procesorů, neboť díky svým hospodářským výsledkům není vůči cenovým poklesům tolik citlivý, i když po problémech, které měl v loňském roce s Evropskou unií ohledně dumpingových cen, není tento krok z jeho strany příliš pravděpodobný.

Sobonová dále říká, že na ceny serverů bude mít příznivý vliv i univerzálnost komponent, které jsou slučitelné s více platformami AMD a umožní tak snížit náklady na IT infrastrukturu. AMD dále chce podle Sobonové nabídnout výrobcům počítačů možnost nenalepovat značky výrobce a typu procesoru na jimi vyrobené počítače. Lze se jen domnívat, že tento krok má zapůsobit na uživatele, kteří dříve se značkou AMD nezískali dobrou zkušenost, aby nebyli při koupi zbytečně odrazováni předsudky z dřívějška.

Byl pro vás článek přínosný?