Hlavní navigace

AMD představilo na CeBITu své první 45nm procesory!

5. 3. 2008

Sdílet

Včera společnost AMD představila na probíhajícím veletrhu CeBIT své první dva procesory, vyráběné 45nm procesem. Konkrétně se jednalo o serverový Shanghai a desktopový Deneb. Šlo ovšem zatím pouze o první vzorky, které jsou rozesílány jen vybraným zákazníkům, pravděpodobně z řad velkých výrobců.

Včera společnost AMD představila na probíhajícím veletrhu CeBIT své první dva čtyřjádrové procesory, vyráběné 45nm procesem. Konkrétně se jednalo o serverový Shanghai a desktopový Deneb. Šlo ovšem zatím pouze o první vzorky, které jsou rozesílány jen vybraným zákazníkům, pravděpodobně z řad velkých výrobců.

Tyto ukázkové čipy byly vyrobené v továrně Fab 36 v Drážďanech a v masovém měřítku by se podle připraveného harmonogramu měly dostat na trh v druhé polovině letošního roku. Zástupce AMD však nespecifikoval, zda to bude již ve třetím kvartálu a nebo až ve čtvrtém. Tyto první vzorky jsou ale již plně funkční a bylo možné je vidět v plném provozu.

Dan Olds, analytik společnosti Gabriel Consulting, při srovnání s již několik měsíců běžící produkcí 45nm procesorů od Intelu říká, že AMD zahajuje výrobu pozdě, ale ještě stále není vše ztraceno. Zcela zásadní otázka je, zda AMD s novými procesory přijde na začátku druhého pololetí 2008 nebo až na jeho konci, protože v případě dalšího oddalování se jeho pozice vůči konkurenčnímu Intelu bude zhoršovat. Ohlášením brzkého uvedení nových čipů může AMD přimět řadu stávajících uživatelů, aby počkali s upgradem, ale nesmí tento čas příliš protahovat. Jeden z největších problémů je, že AMD již ztratilo svůj dřívější věhlas a ztracené pozice se mu budou již těžko získávat zpět. Dobrou zprávou ale je, že nové 45nm procesory již existují a zdá se, že i dobře fungují.

Podobný názor má i Charles King, analytik společnosti Pund-IT, který tvrdí, že AMD má řadu loajálních zákazníků, kteří jsou ochotni počkat na nové procesory, ale toto čekání nesmí trvat dlouho. Čas vypuštění 45nm procesorů tedy bude zásadní otázkou úspěchu.

AMD dále počítá, že by mohlo přejít na 32nm výrobní proces v letech 2010 nebo 2011, protože litografie, která se používá při 45nm výrobní technologie je použitelná i v případě 32nm procesu. Pravděpodobně však se zaváděním této nové technologie bude ve stejné pozici jako nyní, neboť Intel plánuje přejít na 32nm proces již v roce 2009.

Nenechte si ujít:
AMD konečně opravilo chybu v Barceloně

Bude nový 45nm čip Shanghai spásou pro AMD?

Superpočítač za 30 mil. dolarů s 15 744 procesory Barcelona ožil v Texasu

Procesory v roce 2008 - revoluce či evoluce?

Intel představuje šestnáct procesorů nové generace

Cenová válka mezi Intelem a AMD se blíží ke konci

Pohled na drážďanskou Fab 36, kde se již vyrábějí první
45nm procesory AMD.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku