Hlavní navigace

AMD rozšiřuje řady procesorů Phenom a Athlon

23. 7. 2009

Sdílet

Společnost Advanced Micro Devices (AMD) do svého seznamu produktů přidala nové desktopové procesory. Je mezi nimi i modernizovaný čtyřjádrový čip s menší celkovou spotřebou energie.

Zařazení nových procesorů do portfolia AMD se hned chytli někteří prodejci, mezi nimi i internetový obchod Bottom Line Telecommunications, který již do své nabídky zařadil možnost předobjednat si aktualizovanou verzi čtyřjádrového procesoru Phenom II X4 945, který spotřebuje menší množství energie než jeho předchůdce. Čip pracuje s frekvencí 3 GHz, jeho součástí je 8MB cache a spotřebuje asi jen 95 wattů elektrické energie, tedy o 30 wattů méně. Jeho cena je stanovena na 243 dolarů a na  trh se dostane již 29. července.

Ve středu pak AMD také představila dva nové dvoujádrové procesory Athlon pro běžné stolní počítače. „Procesory Athlon II X2 245 a 240 jsou cenově dostupné čipy (60 a 66 dolarů), které uživatelům umožňují spouštění běžných aplikací a počítačových her“ uvedla společnost AMD ve svém emailovém prohlášení.

Athlon II X2 245 pracuje s taktem 2,9 GHz, zatímco u procesoru X2 240 je to 2,8 GHz. Oba čipy pak disponují 2MB vyrovnávací pamětí a při své práci spotřebují 65 wattů energie. Čipy Athlon II X2 245 a 240 jsou vyrobeny s použitím 45nm výrobního procesu.

„Vzhledem k současnému ekonomickému klimatu hledají spotřebitelé nejlepší výpočetní hodnotu, aniž by byli nuceni obětovat výkon potřebný k udržení jejich digitálního životního stylu“ uvádí AMD. Výrobce v současnosti pod značkami Phenom a Athlon nabízí dvoujádrové, tříjádrové a čtyřjádrové čipy určené pro stolní počítače.

Nové desktopové čipy hodlá začátkem září uvést i společnost Intel. Konkrétně by mělo jít o procesory s kódovým označením Lynnfield, které jsou postavené na architektuře Nehalem a stejně jako čipy od AMD nabídnou vyšší výkon při menší spotřebě. V souvislosti s uvedením procesorů Lynnfield pak Intel i výrazně zlevnil své dvoujádrové a čtyřjádrové procesory, aby se tak zbavil jejich zásob. Více o plánech Intelu v této oblasti se dozvíte ve včerejším článku Intel výrazně zlevnil své dvoujádrové i čtyřjádrové procesory.

Byl pro vás článek přínosný?