Hlavní navigace

AMD se kvůli nedostatku čipů soustředí na prémiová PC

10. 5. 2022

Sdílet

 Autor: Techspot.com
AMD zjevně nesdílí obavy z problémů s dodavatelským řetězcem a aktuálními čínskými uzávěrami kvůli covidu, a za první čtvrtletí roku 2022 vykazuje rekordní tržby ve výši 5,887 miliard dolarů, což představuje meziroční nárůst o 71 %.

V tiskové zprávě se firma o nejistotě sdílené napříč trhem popravdě vůbec nezmiňuje.

Intel nedávno varoval, že aktuální lockdowny některých čínských oblastí mohou mít po zbytek roku na hospodaření firmy negativní vliv. Stejně tak Microsoft. Šéfka AMD Lisa Suová však uvedla, že firma tvrdě pracovala na tom, aby možné dopady problémů v dodavatelském řetězci minimalizovala. Zčásti se to má dařit i díky pronikání na trh s prémiovými herními počítači.

Nechali byste se operovat robotickým chirurgem?

AMD ve sledovaném období vykázala rekordní tržby divize Computing and Graphics, do níž spadají GPU Radeon a CPU Ryzen, které se prodávaly v průměru za vyšší ceny než kdy dřív. I proto se firmě, měřeno tržbou, daří na úkor konkurence získávat stále vyšší a vyšší tržní podíl. 

příloha_ovladnete_sva_data

„Přestože trh s počítači zažívá po několika rekordních kvartálech mírný útlum, nadále se hodláme soustředit na prémiovou herní a komerční část trhu, kde vidíme velkou příležitost k růstu, a předpokládáme, že se nám bude dál dařit navyšovat svůj tržní podíl,“ uvedla sebevědomě Suová.

Zaměřením se na prémiové části trhu může AMD dodávat do distribuce méně procesorů a tím zároveň snižovat riziko možných komplikací. Že společnost přece jen nedostatek komponentů může negativně ovlivnit Suová zcela nevyloučila, riziko však marginalizovala: AMD očekává, že PC trh ve druhé polovině roku opět poroste, tak jak v tomto období ostatně bývá zvykem, zároveň však Suová uvedla, že očekává i „subsezónní“ růst, a že firma na něj zaujímá poněkud „konzervativnější pohled“. „Proto si myslím, že jsme situaci se zásobováním zvládli velmi dobře.“

Byl pro vás článek přínosný?