Hlavní navigace

AMD se s Intelem dohodlo na oficiální podpoře OS MeeGo

17. 11. 2010

Sdílet

AMD kývlo na nabídku Intelu zapojit se do vývoje open source systému MeeGo. Ten by tak měl být kompatibilní i s nejnovějšími čipy Fusion.

Společnost AMD je podle svých slov připravena podílet se na vývoji operačního systému MeeGo, přispět do něj hodlá především svými odbornými znalostmi. Chce tak „dát technický základ další generaci mobilních platforem a tzv. embedded zařízení. Zároveň se však netají svými plány na využití systému ke zlepšení tržních možností pro své čipy Fusion.

O uzavřeném partnerství byla média informována během dublinské konference MeeGo 2010, které se zúčastnili i zástupci Intelu a Nokie. Právě sloučením operačních systémů (Maema a Moblinu) těchto dvou společností vznikl v únoru letošního roku MeeGo, jehož zdrojový kód je hostovaný organizací Linux Foundation. Systém je primárně určen pro smartphony, netbooky či tablety.

MeeGo již běží například na čipech architektury x86, v tomto směru by tak AMD žádný problém mít nemělo. Společnost chce však systém využít především pro svou novou rodinu čipů Fusion, které kombinují CPU a grafický procesor v jediném pouzdře. Čipy Fusion by se měly objevit zejména v budoucích netboocích a také v čím dále více populárnějších tabletech. Vývoj čipů oficiálně skončil v minulém týdnu, kdy AMD zahájilo jejich distribuci k výrobcům počítačů. Více se dočtete v článku AMD uvádí procesory Fusion, mají přinést výkonnější notebooky s delší výdrží.

Byl pro vás článek přínosný?