Hlavní navigace

AMD upraví 64bitové procesory ARM podle přání zákazníků

13. 8. 2014

Sdílet

 Autor: © AMD
Výrobce procesorů je prý připraven v případě zájmu přizpůsobit serverové procesory požadavkům zákazníků. Již kdysi takto na zakázku vyrobil procesory pro herní konzole Xbox One a PlayStation 4.

O teoretické možnosti přizpůsobení 64bitových ARM procesorů informoval na konferenci Hot Chips v kalifornském Cupertinu během svého vystoupení vývojář AMD Sean White.

Procesory z dílny AMD nyní nalézají uplatnění především v mobilních zařízeních a po serverech zatím spíš jen pokukují. Na druhou stranu zde existuje silná poptávka po levných procesorech pro hostingové a cloudové služby. AMD věří, že na novém trhu uspěje s procesory architektury ARM, které zvládnou obsloužit tento typ aplikací a přitom nabídnout nízkou energetickou spotřebu.

64bitové ARM servery jsou zatím neznámým pojmem, podle AMD se však její procesory v těchto zařízeních objeví ještě do konce letošního roku. Společnost podle Whitea disponuje tím, co nazývá architekturální flexibilitou, takže může snadno upravit procesory podle přání zákazníků. Jako příklad White uvádí specifické procesory pro herní konzole od Microsoftu a Sony.

AMD začalo klást větší důraz na zakázkové procesory v reakci na špatný vývoj na trhu s PC. Například jen zmíněných procesorů pro herní konzole společnost ročně vyrobí milióny kusů.

AMD se na Hot Chips také pochlubilo technickými detaily prvního 64bitového ARMového procesoru nazvaného Opteron A1100 s kódovým označením Seattle. Někteří výrobci serverových řešení již tento procesor dokonce mají k dispozici pro účely testování. Do oběhu by prý první servery s tímto procesorem mohly jít ještě letos nebo počátkem příštího roku.

příloha_ovladnete_sva_data

Seattle je vybaven dvěma paměťovými kanály – DDR3 a DDR4. Novinkou na ARMových procesorech je paměť typu ECC, která hraje důležitou roli při korekci dat. Každý z CPU Seattle pak podporuje až 128 GB paměti, zatímco 32bitová verze procesoru podporuje jen 4 GB. AMD již mezi vybrané zákazníky rozdalo referenční desky s novým procesorem pro účely vývoje a testování aplikací.

 

Byl pro vás článek přínosný?