Hlavní navigace

AMD uvádí 45nm mobilní čipy Turion II X2 a Athlon II X2

11. 9. 2009

Sdílet

Společnost AMD včera uvedla nové mobilní procesory Turion II X2 a Athlon II X2, které budou součástí nové notebookové platformy s kódovým označením Tigris, která má také mj. přinést nárůst grafického výkonu.

AMD dosud v oblasti mobilních platforem nabízelo jen 65nm čipy, zatímco Intel v této kategorii má již delší dobu bohaté zastoupení 45nm modelů postavených na architektuře Core 2. Nová platforma má za cíl vyrovnat síly těchto dvou rivalů. Konkrétně mají 45nm procesory AMD Turion II X2 a Athlon II X2 nabídnout oproti svým předchůdcům vyšší výkon při nižší spotřebě a platforma Tigris obsahuje také řadu vylepšení v oblasti grafického výstupu a v neposlední řadě i lepší výdrž při provozu na baterie.

Platforma Tigris je určena pro mainstreamové notebooky, kde dosud AMD nabízelo platformu Puma, uvedenou v polovině loňského roku a která měla konkurovat platformě Centrino 2 od Intelu, která se ovšem dočkala rozšíření do výrazně většího počtu modelů. Své notebooky na platformě Tigris by mělo představit asi 10 výrobců notebooků včetně takových hráčů, jako je Hewlett-Packard, Acer či Toshiba.

Dvoujádrové procesory Turion II X2 pracují na taktovacích frekvencích od 2,2 do 2,6 GHz, jejich spotřeba je 35 wattů a disponují 2 MB vyrovnávací paměti typu L2. Athlony II jsou pak vybaveny poloviční pamětí cache, tedy jen 1 MB a procesory podporují paměti typu DDR2. Očekává se, že AMD vypustí i jednojádrové 45nm Semprony II, které budou spadat do nejlevnější kategorie mainstreamových notebooků.

Dan Olds, vedoucí analytik ve společnosti Gabriel Consulting Group, říká, že i když je většina dnešních notebooků postavena na platformě Intelu s integrovanou grafickou kartou, právě grafický výkon je to, v čem AMD Intel výrazně poráží. Pro aplikace náročné na 3D výkon či práci s obsahem v HD rozlišení tak AMD podle Oldse přináší výhodu, nicméně dodává, že v běžných aplikacích se rozdíly již víceméně stírají.

Platforma Tigris obsahuje čipset M880 s jádrem ATI Radeon, které podporuje rozhraní DirectX 10 a nabízí vysoký grafický výkon, přičemž může odlehčit procesoru při zpracovávání náročných multimediálních úloh jako např. při dekódování videa. To potvrzují i zástupci AMD, podle nichž při dekódování HD videa díky využití grafického čipu spotřeba klesá na úroveň přehrávání běžného DVD na dřívějších platformách.

Podle Oldse má také AMD výhodu v tom, že může výrazně zlevnit svoje stávající mobilní 65nm procesory, nicméně až Intel uvede své nové modely, tato výhoda zmizí. Ten totiž již v letošním roce chystá sériovou výrobu 32nm čipů pro všechny typy zařízení, včetně notebooků a AMD se tím opět dostane do technologického skluzu. Souboj s tak silným protivníkem, jako je Intel, který má v oblasti notebookových platforem velmi silnou pozici bude podle Oldse velmi obtížný a AMD by se mělo zaměřovat hlavně na poměr výkonu a spotřeby, kde má velké možnosti uživatele zaujmout. O 32nm procesorech Intelu najdete bližší informace v článku Intel: 32nm procesory pro servery, desktopy i notebooky na dohled.

Byl pro vás článek přínosný?