Hlavní navigace

AMD uvádí na trh čipy Llano, excelují grafikou i spotřebou

15. 6. 2011

Sdílet

Své první procesory Fusion určené pro segment klasických PC představila společnost AMD. Jde o modely Fusion A-Series APU (Accelerated Processing Unit) a první výrobci jako HP již představili jimi vybavené notebooky.

Oproti čipům řady Fusion E-Series a C-Series, které byly představeny začátkem letošního roku a jež byly zamýšleny jako konkurenční platforma pro procesory Intel Atom v netboocích a dalších levných ultrapřenosných PC, A-Series (známé také pod kódovým označením Llano) je podle výrobce vhodná pro klasické mainstreamové notebooky a jejich největší výhodou má být velmi vysoký grafický výkon a rozšířená výdrž na baterie, která může i u notebooků s cenou okolo 500 dolarů dosahovat hodnoty v některých případech více než 10 hodin.

Čipy jsou vyráběny 32nanometrovým procesem (původní Fusion využívaly 40 nm). CPU v nich použité je modifikací jádra Stars, tedy toho, co je využit v procesorech AMD Phenom II. Inženýři AMD design jádra podle svých slov upravili, a výsledkem je ukazatel IPC (Instructions Per Clock) lepší o 6 % než je tomu v případě jádra procesoru Phenom II.

Čip obsahuje celkem čtyři jádra s 4MB pamětí L2 cache (dvě z těchto jader a polovina L2 cache bude v modelech A4 vypnuta a prý u nich všechny čtyři jádra nepůjde softwarově opět zapnout).

Taktovací frekvence se pohybuje v rozmezí 1,4 až 2,1 GHz. Podobně jako v případě Turbo Boostu od Intelu dokáže technologie Turbo Core od AMD v případě potřeby automaticky navýšit frekvenci až o 400-900 MHz (podle použité aplikace), a to do doby, než nastanou podmínky pro další provoz v tomto režimu nesnesitelné, třeba kvůli vysoké teplotě.

 

Rychlá grafika

Velmi zajímavou částí nových procesorů AMD je grafika. Tady AMD přebrala design z grafických čipů Radeon 6000. Nižší řada dvoujádrových čipů A4 disponuje 240 grafickými jádry, vyšší model A6 až 320 jádry a konečně nejvyšší A8 400 grafickými jádry. AMD slibuje, že grafický výkon bude oproti nejnovějším intelovským procesorům  Sandy Bridge vyšší o 30 až 50 procent a v některých případech prý ještě znatelnější.

Grafický výkon lze využít nejen k podpoře klasických výpočtů, ale jeho možnosti mohou například využít i moderní internetové prohlížeče jako Internet Explorer 9, Firefox 4 nebo Chrome pro urychlení vykreslování webových stránek, speciálně těch využívajících funkcí jazyku HTML5.  A samozřejmě lze GPU využít i pro dekódování různých formátů multimediálních souborů.
Čipy A-Series mohou být také párovány s klasickými grafickými čipy Radeon v režimu, které AMD nazývá Dual Graphics mode. Namísto přepínání mezi integrovanou a vnější grafikou designeři navrhli režim pro paralelní práci, což přináší další navýšení grafického výkonu, a to od 30-50 % více, než kdyby se využilo jen samotné GPU. Samozřejmostí je podpora DirectX 11.

 

Cloud24

Nízká spotřeba

Co se týče power managementu, to je další silnou stránkou AMD A-Series. Maximální spotřeba těchto čipů se pohybuje v rozmezí 35 až 45 wattů, avšak po většinu času prý bude nižší.  AMD mimo jiné implementovalo tzv. per-core power management, jenž dokáže vypínat jednotlivá jádra  a zase je zapínat v režimu mikrosekund. Čip také zahrnuje nové integrované senzory, které soustavně měří teplotu a proud. Použitý 32nanometrový design nabízí další energetickou úsporu.

Byl pro vás článek přínosný?