Hlavní navigace

AMD vzdává boj s Intelem, přeorientuje se na mobilní čipy

1. 12. 2011

Sdílet

 Autor:
Zástupci AMD oficiálně informovali, že i když jejich společnost chce i nadále působit v oblasti procesorů x86, změní svoji strategii a priority.

Většina komentátorů toto prohlášení považuje za oznámení rezignace na další souboj s vedoucím Intelem a zaměření se na jiné segmenty trhu, kterými mají být stále populárnější mobilní zařízení. Lze tedy očekávat, že AMD bude nabízet primárně mobilní úsporné procesory a naopak se přestane snažit Intelu konkurovat v oblasti nejvýkonnějších x86 procesorů. Pravdou je, že AMD ani nemá příliš čím konkurovat, protože dlouho vyvíjená architektura Bulldozer i přes některé svoje silné stránky, jako je přidělování CPU a FPU pro zpracování úloh podle potřeby, nedokáže úspěšně konkurovat architektuře Sandy Bridge od Intelu a ve většině testu silně zaostává. To se týká zejména desktopových procesorů AMD, protože architektura Bulldozer je silně serverově orientovaná a v této oblasti jsou síly Intelu a AMD v současnosti více vyrovnané. Nicméně pravděpodobně jen do té doby, než Intel uvede na trh procesorovou řadu Xeon E5 pro nejvýkonnější servery, která je již ve výrobě.

Je také možné, že AMD se více zaměří na vývoj grafických čipů řady Radeon, které získalo spolu s akvizicí ATI a jež jsou dlouhodobě vysoce hodnocené i prodávané.

Někteří komentátoři tento krok AMD čekali již dříve, protože od doby uvedení architektury Core 2 od Intelu stojí AMD ve stínu a potýká se také s problémy, jako je nedodržování termínů uvedení nových procesorových modelů a také pomalejší přesun na novou technologii výroby ve srovnání s Intelem, který 32nm čipy nabízí již skoro dva roky. AMD sice pomohl odprodej vlastních továren, díky čemuž se firmy dostala ze ztrát, ale na trhu je její podíl stále nízký a třeba v oblasti serverů se pohybuje jen kolem 5 %. Prohlášení o změně priorit pak pravděpodobně tuto erozi bude ještě akcelerovat. Intelu tak mizí jeho dlouholetý konkurent, nicméně podle analytiků se situace na trhu mění a konkurencí pro Intel se stává ARM, který se chce prosadit v PC a serverech a dokázal úspěšně ovládnout kategorii tabletů a smartphonů, kde se naopak Intelu příliš nedaří. Je proto otázkou, jak zde proto uspěje AMD.

Byl pro vás článek přínosný?