Hlavní navigace

Američané chtějí rozšířit zákaz notebooků na palubě letadel

7. 4. 2017

Sdílet

 Autor: © erinphoto10 - Fotolia.com
Zákaz vnášení notebooků na palubu letadel potrvá a už brzy může zasáhnout další letiště.

Američané mohou rozšířit svůj nedávný zákaz vnášení notebooků a další elektroniky na palubu letadel. Ten se od minulého měsíce vztahuje na deset letišť v převážně muslimských zemích.

„Nemusí to trvat až tak dlouho, kdy tato opatření rozšíříme,“ pronesl v Kongresu John Kelly, sekretář Národní bezpečnostní rady.

Zákaz cestujícím z daných letišť zakazuje vnášet na palubu jakékoliv elektronické zařízení větší než mobilní telefon a ta tak musejí být převážena v zavazadlovém prostoru. Jako důvod tohoto opatření americká vláda uvádí snížení rizika teroristického útoku. Podle zpravodajských služeb totiž teroristé z ISIS a dalších skupin vyvíjejí bomby, které lze zabudovat do elektronických zařízení tak, že oklamou letištní bezpečnost. Konkrétnější ohledně těchto technologií Kelly nebyl, ujistil však, že teroristická hrozba je „skutečná“.

„Skupin, které uvažují o útoku na letecký průmysl, jsou tucty.“ Po USA k obdobnému zákazu přistoupila také Velká Británie, další zemí, která tento krok v současnosti zvažuje, je Kanada.

Kritici se však ptají, proč zákaz platí jen pro některé země. A upozorňují i na rozdílnou míru zabezpečení jednotlivých letišť. Například ta ve Spojených státech jsou totiž vybavena mnohem pokročilejším rentgenovým systémem než jinde ve světě.

Všichni se však shodují, že výbušné zařízení v notebooku umístěném v zavazadlovém prostoru může být obtížnější odpálit a také z těchto míst teoreticky snižuje výši napáchaných škod.

příloha_ovladnete_sva_data

„Na palubě ho může umístit a odpálit kdekoliv chce,“ říká Jeffrey Price, odborník na leteckou bezpečnost z denverské univerzity. I navzdory plánovanému vládnímu rozšíření a trvání zákazu do doby „než hrozba pomine“, ale podle Price takový zákaz nemůže trvat věčně a země, na které se vztahuje, by měly situaci umět vyřešit jinak.

Třeba právě modernizací a celkovým zlepšením svých bezpečnostních opatření už na letištích.

Byl pro vás článek přínosný?