Hlavní navigace

Analytici předpovídají explozi mobilních aplikací v roce 2010

7. 12. 2009

Sdílet

Analytická společnost IDC zveřejnila seznam svých předpovědí pro příští rok. Je například přesvědčena, že rok 2010 bude rokem prudkého nárůstu počtu mobilních aplikací.

Mohlo by se zdát, že aplikace jsou všudypřítomné už nyní. Podle IDC nás jejich hlavní vlna ale teprve čeká a přijít by měla právě hned v příštím roce. „Bude to rok ve znamení vzestupu mobilních zařízení. Stanou se strategickou platformou pro komerční a podnikové vývojáře a navíc dojde překročení hranice 1 miliardy přístupů k internetu. iPhone počet svých aplikací ztrojnásobí, Android pak dokonce zpětinásobí“ předpovídá IDC.

Pokud bychom aplikační předpověď IDC převedli do konkrétních čísel, měl by Apple v následujícím roce dosáhnout počtu 300 tisíc aplikací. Teprve nedávno přitom se svým obchodem AppStore překonal 100tisícovou hranici. K dosažení předpovídaného růstu by musel každý den (kromě víkendů) schválit průměrně asi 700 aplikací.

Podle vlastní statistiky Apple nyní obdrží přibližně 10 tisíc nových aplikací týdně, takže co se objemu aplikací posílaných ke schválení týče, zde určitý soulad s předpovědí existuje. Problém je však v rychlosti samotného procesu schvalování, k jehož zjednodušení by musel Apple bezpodmínečně šáhnout.

Podobně náročný scénář by čekal i Android od Googlu, který ve svém obchodě aktuálně nabízí zhruba 20 tisíc aplikací. Pro zvýšení jejich počtu o 80 tisíc by Android Market musel každý den (opět mimo víkendů) přijmout asi 300 nových aplikací. Na rozdíl od Applu však Android nedisponuje takovým objemem posílaných aplikací. Androidu totiž v poslední době nejsou nakloněni ani samotní vývojáři, kteří vyjadřují své nespokojení se způsobem finančního ohodnocování.  V této oblasti by tedy Google musel zjednat nápravu.

Prudký nárůst počtu aplikací však nemusí být nutně pozitivní. Existuje reálná hrozba, že kvantita nakonec zvítězí nad kvalitou. Podle IDC by tak bylo lepší, kdyby se vývojáři mobilních aplikací v následujícím roce raději více zaměřili na vývoj takových produktů, které lidem umožní efektivněji komunikovat a zlepší jejich produktivitu. Vývoji mobilních zařízení totiž aplikace s prdícím zvukem moc nepomůže.

Byl pro vás článek přínosný?