Hlavní navigace

Android 3.0 ještě zvýší problémy s fragmentací

19. 2. 2011

Sdílet

I když Google svému open source operačnímu systému věří a sází na jeho úspěch, problémy s fragmentací jsou stále větší.

Zejména nová verze Android 3.0 kódově označovaná Honeycomb, která dorazí na trh letos na jaře a která je určena speciálně pro tablety, výrazně rozdělí stávající trh. Zástupci Googlu ale tento problém zdá se zcela přehlížejí a Eric Schmidt, odstupující CEO společnosti, glorifikuje úspěch této platformy. Nicméně situace není až tak optimistická.

Již nyní existuje souběžně řada verzí Androidu s různými vlastnostmi, což komplikuje život nejen vývojářům, ale i uživatelům. Situace se ještě zhorší tím, jak Google oddělí verze pro smartphony a tablety. Google se sice podle reportu zveřejněném na webu Posket-lint chystá vydat i verzi Androidu pro smartphony (měla by nést označení 2.4), která umožní spustit některé tabletové aplikace na smartphonech, ale rozdělení přetrvá.

Google s fragmentací přitom bojuje již delší dobu a uvedením Androidu 3.0 (více o něm najdete v článku Android 3.0: Pět klíčových vlastností nových tabletů) vzniknou dvě samostatné linie tohoto mobilního OS.

Aby Honeycomb mohl být lépe použitelný na tabletech, na nichž mají uživatelé jiné požadavky na práci, než je tomu u smartphonů, musel Google změnit uživatelské rozhraní a ovládání (viz článek Android 3.0 slibuje revoluční holografické ovládání), odboural podporu hardwarových tlačítek nebo přidal nativní videochat přes platformu Google Talk. Navíc tablety s Androidem nejsou smartphonům s tímto OS příliš podobné, takže se nejedná jen o jakési větší metamorfované telefony, jako je tomu u iPadu, jenž se podle některých odborníků liší od iPhonu jen velikostí displeje a zbytek elektroniky i výbavy je prakticky shodný.

Přinese Android 2.4 s kódovým označením Ice Cream řešení? Měl by sice podporovat jak dvoujádrové aplikace pro Honeycomb, tak i běžné jednojádrové, ale podle odhadů by se mohl objevit na trhu až v květnu nebo v červnu. Navíc většina uživatelů Androidu stále neaktualizovala ani na verzi 2.3 (konkrétně 51,8 % jich používá verzi 2.2 a 35,2 % pak verzi 2.1), takže je pravděpodobné, že podobné to bude i s verzí 2.4 a fragmentace bude dále pokračovat. Eric Schmidt, odstupující CEO Googlu, je sice přesvědčen o úspěchu Androidu a jeho pozici podle něj neohrozí ani nové partnerství společností Nokia a Microsoft. Podle Schmidta je každý den aktivováno 300 000 smartphonů s Androidem a čísla z trhu potvrzují o tom, že se jedná o nejprodávanější OS, který již výrazně předběhl iOS od Applu a porazil i dlouho vévodící Symbian. Nicméně jiní komentátoři již tak optimističtí nejsou. Mluví totiž v souvislosti s fragmentací o frustraci vývojářů a o možném zpomalení jeho adopce trhem, takže současný boom by nemusel trvat věčně.

Byl pro vás článek přínosný?