Hlavní navigace

Android 3.0 poběží i na procesorech x86 a MIPS

27. 4. 2011

Sdílet

Společnost MIPS Technologies informovala, že přeportovala operační systém Android 3.0 (Honeycomb), aby pracoval na jejích mikroprocesorech.

Tento krok by mohl přinést na trh více tabletů s procesory MIPS, tvrdí Art Swift, vice prezident pro marketing a byznys development ve společnosti MIPS Technologies. Důvodem k přeportování open source OS od Googlu byly údajně požadavky zákazníků, kteří chtěli podporu Androidu.

Swift ovšem přiznává, že Honeycomb bude potřebovat ještě další optimalizaci a doladění jeho běhu na procesorech MIPS by mělo trvat ještě asi 60-90 dní. Starší verze Androidu byly na tyto čipy již portovány a procesory MIPS lze již najít v některých tabletech, jako je např. Cruz od společnosti Velocity Micro. Vzhledem k tomu, že Google ještě oficiálně neuvolnil kódy Androidu 3.0, je pravděpodobné, že MIPS s Googlem podepsal ohledně jeho operačního systému licenční smlouvu, v jejímž rámci má přístup ke zdrojovým kódům. Android 3.0 byl již navíc přeportován i pro běh na x86 procesorech (Intel, AMD, Via), takže na trhu by měl být poměrně velký výběr tabletů s tímto OS, které budou disponovat různými procesory.

Uvedený krok může být pro MIPS velmi významný, protože se snaží prorazit na trhu, kde dominují procesory ARM. MIPS má silnou pozici v oblasti síťových prvků a zařízeních pro bezdrátovou komunikaci, dále pak i ve spotřební elektronice, jako jsou televizory, set-top boxy či Blu-ray přehrávače.

Mezi procesory, které se MIPS snaží prosadit v mobilních zařízeních, patří čip z rodiny MIPS32 1074k, který pracuje na frekvenci až 1,5 GHz a je schopný multithreadingu, tedy zpracování více aplikačních vláken současně. Společnost také ohlásila, že vyvíjí svůj první 64bitový procesor s kódovým označením Prodigy, který by měl nabídnout vyšší výkon.

Byl pro vás článek přínosný?