Hlavní navigace

Android 4.0 a nový Galaxy Nexus zazáří již příští týden

15. 10. 2011

Sdílet

Velká akce společností Google a Samsung u příležitosti vydání Ice Cream Sandwich, se bude konat příští středu v Hong Kongu, vyplývá to z pozvánek, které obě společnosti rozesílají. Konkrétně 19. října od deseti hodin ráno tamního času.

Zatímco dříve šlo pouze o dohady, že hlavním tématem akce bude Android 4.0 na novém smartphonu Samsungu, nyní se to zdá být jasné, jelikož na pozvánce se objevila zmrzlina (Ice Cream) ve tvaru známé postavičky Androidu. Android 4.0 nejen že sjednotí vývojové větve OS pro smartphony a tablety, ale bude mít opět otevřený kód, což je významný posun oproti verzi 3.0, kterou Google odmítal "pustit z ruky".

Akce, jež se koná příští týden, byla údajně odložena kvůli smrti Steva Jobse, prozradili představitelé společnosti Google. Představitel společnosti Google, který později požádal o anonymitu, prozradil, že zpoždění je způsobeno smrtí Jobse a ne technickými nebo patentovými problémy, jak se mnozí domnívali.

Nově představený smartphone Samsung Galaxy Nexus by měl disponovat kromě nového Androidu 4.0 také 4G technologií LTE a měl by obsahovat procesor Texas Instruments OMAP 4460 dual-core 1,2 GHz, což by ho mělo vynést na přední příčky v rychlosti smartphonů. Dále se očekává, že nový přístroj bude nabízet 1 GB paměti a 32GB vnitřní úložiště, což by bylo o hodně více, než nabízí většina smartphonů, a dvě kamery. Odhaduje se, že jedna kamera bude nabízet 5 megapixelů, což je méně než nabízí 8 megapixelová přední kamera na iPhonu 4S.

Poněkud zvláštní reklama na zařízení Galaxy Nexus ukazuje zakřivený smartphone se zakřivenou tváří. Přímý přenos z Google-Samsung konference bude k dispozici online.

Bude zajímavé sledovat, zda se nové verzi operačního systému Android podaří prosadit i ve firemní sféře. Podle webu Gizmodo se adoptování Androidu podnikovou sférou zpomalilo a je to pravděpodobně kvůli nedostatku skutečné bezpečnosti na podnikové úrovni. Pro běžné uživatele Android potřebuje snadno použitelné dálkové vymazání paměti a lokační službu pro ztracené telefony na principu Find My iPhone nebo jako je vyhledávací služba operačního systému Windows Phone. V neposlední řadě by také Android potřeboval software a hardware pro šifrování dat, včetně SD karet (u zařízení, jež je podporují) a lepší systém pro ochranu před Malwarem.

Podle webu enterprise-security-today.com je Android dostatečně rozšířený na to, aby se stal lákavým cílem pro malware. Podle zprávy vydané v srpnu společnost McAfee, jež se zabývá bezpečností, se množství malwaru zaměřeného na zařízení se systémem Android zvýšilo o 76 procent oproti předchozímu čtvrtletí. Ze stejné zprávy také vyplývá, že se Android dostal na třetí místo v kategorii "platforma nejčastěji napadaná mobilním malwarem."

Laura Didio, analytička společnosti Information Technology Intelligence, tvrdí, že bezpečnost a centralizovaný management byli klíčem k úspěchu operačního systému na podnikovém trhu. Prozradila ovšem, že na konferenci, kterou navštívila minulý měsíc, IT manažeři mluvili o zavedení iPadů do svých společností, ale jen málo z nich chtělo povolit zařízení s Androidem kvůli "bezpečnosti a problémy s technickou podporou."

Byl pro vás článek přínosný?