Hlavní navigace

Android je bezpečný, tvrdí Motorola

17. 1. 2012

Sdílet

 Autor:
Podle vrcholné představitelky společnosti Motorola nemá Android s bezpečností žádné problémy. Stejně tak je prý nesmysl, že si s ním IT manažeři nevědí rady.

Christy Wyattová, ředitelka Motoroly pro firemní produkty, řekla, že společnost nedávno spustila licencování několika bezpečnostních a kontrolních nástrojů, díky kterým bude na platformě Android možné používat privátní virtuální sítě, šifrování a další formy ochrany. To vše s jediným cílem - zvýšit bezpečnost Androidu.

Motorola získala bezpečnostní technologie díky loňské akvizici společnosti 3LM, která se specializovala právě na Android. „Ostatní výrobci zařízení se systémem Android již s Motorolou podepsali dohodu o licencování softwaru z dílen 3LM, díky čemuž bude platforma přístupnější pro podnikové zákazníky,“ řekla Wyattová.

Wyattová připustila, že Android musí čelit nedůvěře ze strany některých IT manažerů, kteří byli zvyklí na ochranu poskytovanou prostřednictvím RIM BlackBerry Enterprise Serveru. Android však podle ní neoprávněně nese nálepku nepříliš bezpečného systému. Zbavit se jí chce právě tím, že IT pracovníci dostanou hardwarové šifrování, podporu při certifikaci a VPN.

Zlepšení pověsti Androidu je pro Motorolu důležité i z toho důvodu, že právě nyní mnoho firem uvažuje o výměně BlackBerry, která byla v loňském roce sužována několika výpadky, za jinou platformu. A v úvahu samozřejmě připadá i Android. „BlackBerry nám svými výpadky v mnoha směrech pomohlo,“ řekla Wyattová. „Od lidí, kteří používají Android nebo iOS, jsme slyšeli, že na těchto platformách chtějí zůstat. Uživatelé BlackBerry naopak uvažují o změně.“

Tzv. proces konzumerizace navíc vedl pracovníkům, kteří nikdy nedostali firemní BlackBerry. „Mnoho IT organizací zvyklých na podporu tisícovky BlackBerry tak najednou zjistilo, že musí podporovat 30 tisíc uživatelů různých platforem,“ upozornila Wyattová. IT manažeři podle ní chtějí také lépe kontrolovat množství dat použitých zaměstnanci a udržovat také nízké náklady. Smartphony Android od Motoroly přitom již asi rok takové nástroje obsahují. „V současné době není možné oddělit firemní využití telefonů od osobního, ale už se na této schopnosti pracuje,“ slíbila Wyattová.

Dnes je v Androidu běžné, že při ztrátě telefonu mohou firemní IT pracovníci vzdáleně vymazat všechna data. To však může být problém pro některé uživatele, kteří na telefonu mají uložena i osobní informace. Nástroje od 3LM podle Wyattové umožňují rozlišit firemní a osobní data, takže se pracovník nemusí bát například o ztrátu svých rodinných fotografií.

Byl pro vás článek přínosný?