Hlavní navigace

Android ožil v Barceloně

15. 2. 2008

Sdílet

Chystaná mobilní platforma od Google s označením Android se dočkala uvedení života na Mobile World Congress v Barceloně. Hned několik firem – NEC Electronics, Texas Instruments, Marvell Semiconductor, Qualcomm a Freescale tam předvádělo zařízení, na kterých běžela právě tato očekávaná mobilní platforma.

Chystaná mobilní platforma od Google s označením Android se dočkala uvedení života na Mobile World Congress v Barceloně. Hned několik firem – NEC Electronics, Texas Instruments, Marvell Semiconductor, Qualcomm a Freescale tam předvádělo zařízení, na kterých běžela právě tato očekávaná mobilní platforma.

Platforma Androind je založená na Linuxovém jádře a je open source, díky čemuž může být dostupná každému, kdo ji bude chtít používat. Obsahuje kompletní sadu komponent, zahrnující operační systém, API, uživatelský interface nebo i plnohodnotný mobilní browser. Jejím důležitým rysem má být velká flexibilita, možnost modifikací a dalšího rozšiřování. Partnery Google je v tomto projektu více než 30 významných světových společností, mezi nimiž jsou například Intel, Broadcom, Nvidia, Sprint Nextel, T-Mobile, Qualcomm, China Mobile, Telefonica, NTT DoCoMo, LG Electronics nebo High Tech Computer.

Texas Instruments v Barceloně předváděl Android na dvou různých zařízeních. Jedno z nich bylo založeno na čipu OMAP850, který měl na starost kromě běhu aplikací Androidu i ovládání rozhranní pro rádiové frekvence používané mobilními telefony. Druhé zařízení od Texas Instruments pak bylo postaveno na multimediálním čipu OMAP3430, který je schopný dekódovat HD televizní signál v rozlišení 720 bodů.

Také firma Marvell, která koupila v roce 2006 od Intelu technologii mobilních procesorů z rodiny XScale PXA, také předvedla své první zařízení s Andriodem, ovšem s minimem aplikací a nespecifikovala, jaký procesor je v něm použit. K vidění byla i prezentace s ukázkou surfování po webu pod Androidem, ovšem na poměrně velké vývojářské desce. Ale podle Marvellu je její zmenšení do mobilní velikosti již otázkou krátké chvíle.

Vish Deshmane, marketingový ředitel Marvellu říká, že linuxové jádro Androidu způsobí vznik velké řady nových aplikací. A větší množství mobilního softwaru pak přinese větší datový provoz v mobilních sítích, což ocení hlavně operátoři.
Nenechte si ujít:
Nokia představila v Barceloně nové mobilní telefony i minipočítače

Google přišel s Androidem

Google odhaluje novou mobilní platformu

Nové mobilní technologie zásadně změní náš život!

Nokia představuje svou vizi evoluce internetu

T-Mobile rozšiřuje nabídku datových služeb

Nokia plus Microsoft rovná se mobilní vyhledávání

Vývoj softwaru pro nové telefony většinou trvá 14-18 měsíců, ale Android, jehož příchod na trh v širším měřítku se očekává již v druhé polovině letošního roku, tento čas dokázal dramaticky zkrátit, říká Ramesh Iyer, produktový manažer Texas Instruments.

Cílem Andriodu má být zlevnění a zjednodušení procesu vytváření a produkování mobilních aplikací, protože jednou naprogramovaná aplikace by pak byla kompatibilní s mnoha typy mobilních přístrojů. Díky tomu by mělo dojít i k urychlování inovací v této oblasti, která je zatím brzděna nekompatibilitou existujících mobilních platforem a rozdílností technických řešení. Google také doufá, že se mu podaří expandovat na mobilní trh a že se mu díky tomu zvýší příjmy z reklamy.


Prototyp smartphonu od Texas Instruments s čipem OMAP850

 

Byl pro vás článek přínosný?