Hlavní navigace

Android se rozšiřuje i mimo oblast mobilů a netbooků

23. 11. 2009

Sdílet

Open source platforma Android má před sebou podle analytiků dobré časy. Začíná jí podporovat stále více firem a v uplynulém týdnu udělaly významný krok pro její rozšíření i výrobci čipů ARM a MIPS.

Společnosti ARM a MIPS se rozhodly zaměřit na zrychlení a zjednodušení využití platformy Android na co nejvíce typech zařízení, od netbooků, MIDů a smartphonů až po set-top boxy či elektronické fotorámečky. Za prosazení Androidu tak začínají bojovat další významní hráči na trhu, v jejichž zájmu je rozšiřování Androidu a to nejen do mobilních telefonů, což je pro společnost Google příznivá zpráva.

V uplynulém týdnu konkrétně ARM uvolnil balíček s názvem Solution Center for Android, který obsahuje software, hardware a zkušební materiály, které mají firmám usnadnit vývoj produktů založených na Androidu.

Brzy po té ohlásil MIPS dostupnost kitu s názvem Arriba for Android Porting, který má usnadnit adaptaci Androidu na přístroje s procesorem MIPS. Důvodem je pravděpodobně to, že v současnosti většina smartphonů s Androidem využívá procesory ARM a MIPS chce využít trend rostoucího zájmu o open source platformu Googlu i ve svůj prospěch, přičemž jeho pozice je silná hlavně v oblasti spotřební elektroniky a čipy MIPS se používají např. ve zmíněných set-top boxech, Blu-ray přehrávačích a přehrávačích jiných typů médií a první modely s Androidem byly již představeny. Tím se pro využití Androidu otevírá zcela nová oblast.

Richard Webb, analytik společnosti Infonetics říká, že v příštích třech až čtyřech letech bude možné pozorovat velmi intenzivní pronikání Androidu i do dalších produktů, než jsou mobilní telefony, pro které byl původně určen. První na řadě budou prý mediální přehrávače připojené k internetu. Jeho adaptaci pomáhá otevřenost této platformy a také její bezplatné využití a funkcionalita.

Byl pro vás článek přínosný?