Hlavní navigace

Aplikace pro iOS jsou při sběru uživatelských dat nejzvědavější

3. 3. 2013

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Průzkum ukázal, že bezplatné aplikace operačního systému iOS mají zájem o větší objem dat než aplikace konkurenčního Androidu. Představují tak riziko pro soukromí jejich uživatelů.

Za studií stojí společnost Appthority, která tak chtěla vyhodnotit bezpečnostní rizika spojená s používáním volně dostupných aplikací pro operační systémy iOS a Android. Bezplatné aplikace si vybrala z toho důvodu, že právě u nich je pravděpodobnost shromažďování a sdílení uživatelských dat nejvyšší.


Společnost pro každou platformu otestovala stovku bezplatných aplikací. Na propojení aplikací s nějakou reklamní či analytickou sítí přišla u iOS v 60 % případů a u Androidu v 50 %. Takový výsledek si Appthority vysvětluje konkurenčnějším prostředím obchodu AppStore, které je způsobeno o něco větším množstvím nabízených aplikací.


Průzkum dále ukázal, že aplikace pro iOS mají velký zájem o data osobní povahy. Všech 60 % slídivých aplikací totiž zajímala aktuální poloha uživatele, zatímco v případě Androidu to bylo jen 42 %. O seznam kontaktů mělo zájem 54 % aplikací iOS a pouze 20 % aplikací pro Android. Do kalendáře uživatelů systému iOS se pak podívalo 14 % aplikací, kdežto o kalendář v Androidu neměla zájem žádná aplikace.


Pro aplikace obou systémů je podle Appthority příznačné, že se nijak nesnaží o šifrování odesílaných dat. V iOS se na šifrování vykašlaly všechny slídivé aplikace, v Androidu 92 % z nich.


Ve své zprávě dále firma dochází k závěru, že „počet slídivých aplikací pro iOS se oproti loňskému roku zvýšil“ a předpovídá, že v tomto trendu budou pokračovat obě platformy. Vývojáři se tak prý budou snažit zpeněžit své úsilí vložené do vývoje bezplatných aplikací. Budu uživatele žádat o informace, které s danou aplikací nijak nesouvisí, ale jsou užitečné pro reklamní agentury.

příloha_ovladnete_sva_data


„Android je obecně vnímán jako nebezpečnější platforma kvůli rostoucímu počtu mobilního malwaru. Ve skutečnosti má tento trend vliv na necelé procento všech aplikací. Skutečnou hrozbou je sbírání osobních a firemních dat. V tomto smyslu by proto iPhony neměly být považovány za bezpečnější alternativu k Androidům. V ohrožení je každé zařízení s připojením k internetu,“ uzavírá Appthority.


Zpráva přichází jen pár dní poté, co jsme informovali o novém přístupu Applu k aplikacím využívajícím cookies k reklamním účelům. Společnost tím chce však zřejmě jen podpořit vlastní technologii Advertising Identifier.

Byl pro vás článek přínosný?