Hlavní navigace

Apple a Microsoft uzavírají technickou koalici

3. 7. 2013

Sdílet

 Autor: © alphaspirit - Fotolia.com
Virtuální asistentka Siri v mobilním operačním systému iOS7 od Applu bude vyhledávat pomocí vyhledávače Bing od Microsoftu. Jedná se o první krok formulující se opozice gigantů IT proti Googlu.

Tým Microsoftu zodpovědný za vyhledávací technologii Bing diskutuje formy a rozsah spolupráce s Applem, jehož nový systém iOS7 bude vyhledávat právě pomocí Bingu. O podobné kooperaci se uvažovalo delší dobu, přibližně od okamžiku, kdy Apple před dvěma roky nabídl Bing jako jeden z možných vyhledávačů ve svém webovém prohlížeči Safari. Od té doby se obě společnosti pravidelně setkávaly na poradách diskutující právě budoucí spolupráci.

Oba dlouholetí rivalové záhy zjistili, že vzájemná spolupráce jejich produktů (a týmů) nebude jednoduchá a přímočará, nejen díky dřívější animozitě, ale i díky zcela odlišným vnitrofiremním kulturám. Ale podle komentáře Derricka Connela, viceprezidenta program managementu Bingu, jej vedení firmy Apple překvapilo tím, jak si užívalo sbírání zkušenosti se stylem práce Microsoftu.

Fanoušky počítačů, kteří zažili období 80. a 90. let, nová atmosféra spolupráce a podkuřování si nepochybně překvapí a pobaví. Ještě před několika lety se Apple ve svých reklamách vysmíval uživatelům PC a zuřivě usiloval o podíl na trhu se stolními počítači, kde Microsoft jasně dominoval. Totéž nedávno zopakoval Microsoft, který se svým novým systémem Windows Phone vyhlásil válku iPhonům a iPadům...

Naposledy, kdy jsme mohli s otevřenými ústy pozorovat šéfy obou společnosti, jak se drží za ruce, to bylo v roku 1997 během hlavního projevu na MacWorldu v Bostonu, kdy Bill Gates a Steve Jobs spolu oznámili (pravda, Bill připojený pouze přes videokonferenci), že bude Microsoft Office po dobu pěti let dostupný na platformě Apple a Internet Explorer se stane výchozím webovým prohlížečem Mac OS X. Mnoho fanoušků Applu tehdy mělo celkem oprávněný pocit, že se společnost dostala do vleku událostí a nechala se vmanévrovat do podřízené pozice.

V každém případě neočekávejme, že se oba rivalové vzdají své marketingové rétoriky, kterou nasazují na ochranu zájmu svých vzájemně si konkurujících produktů. Bitva mezi iOS a Windows Phone určitě na argumentech neubere, ostatně Apple již jasně ukázal, že dokáže spolupracovat se svými nejagresivnějšími oponenty ¬stačí se podívat na Samsung, jehož právní oddělení si určitě žádné rukavičky během soudních řízení nenavlékalo, zatímco jiné divize spokojeně pro Apple vyráběly klíčové části mobilů a tabletů.

Byl pro vás článek přínosný?