Hlavní navigace

Apple během prvního víkendu prodalo 10 milionů kusů iPhonu 6

24. 9. 2014

Sdílet

 Autor: © Apple
Společnost Apple oznámila, že za první víkend prodala přes deset milionů kusů iPhonů 6 a 6 Plus, což je oproti minulému roku, kdy představila předchozí generaci iPhonů, jedenáctiprocentní nárůst.

Apple v minulém roce prodalo devět milionů kusů iPhonů 5S a 5C, což byl jeho dosavadní rekord. Do deseti milionů kusů nových iPhonů prodaných v tomto roce se započítávají telefony prodané v kamenných obchodech Apple, u operátorů a ty dodané od pátku do neděle z předobjednávek, které si mohli zákazníci online zadávat od dvanáctého září. Kamenné obchody se otevřely v pátek 19. listopadu ráno.

„Tržby iPhonu 6 a iPhonu 6 Plus předčily naše očekávání,“ uvedl v tiskovém prohlášení šéf Apple Tim Cook s tím, že nové iPhony „ překonaly všechny dosavadní rekordy“. I když zmíněných 10 milionů kusů rekordem je, minulý rok Apple v prvních třech dnech od zahájení prodeje iPhonů 5S a 5C prodalo přes devět milionů kusů svých telefonů, což byl meziroční nárůst o osmdesát procent. Tento rok pak meziroční nárůst činil pouze jedenáct procent. Na druhou stranu, minulý rok byl ve statistikách za první víkend započítán i největší světový trh Apple – Čína. Nyní se nové iPhony během první vlny do Číny nedostaly.

Cook poukázal také na nedostatek skladových zásob iPhonu 6 a 6 Plus (podobně jako minulý rok poukazoval na nedostatek zásob iPhonu 5S), kvůli kterému byly tržby nižší, než jaké mohly být. „I když náš tým zvládl výrobní proces lépe, než kdy dříve, mohli jsme prodat mnohem více iPhonů. V současné době pracujeme na dodání nových iPhonů zákazníkům, jak nejrychleji je to možné.“ Oba telefony jsou nyní online vyprodány, na iPhone 6 se nyní čeká až deset pracovních dnů a na iPhone 6 Plus tři až čtyři týdny.

Deset milionů prodaných kusů za první víkend není žádným překvapením. Před týdnem Apple uvedlo, že jen za prvních čtyřiadvacet hodin prodalo čtyři miliony kusů svých smartphonů. Apple naposledy umožnilo předobjednávat iPhony v září roku 2012, kdy se za prvních čtyřiadvacet hodin prodaly dva miliony kusů iPhonu 5. Cook nyní neuvedl, kdy se poptávka a nabídka po iPhonu 6 a 6 Plus vyrovná, z historických dat lze však usuzovat, že to potrvá měsíce.

příloha_ovladnete_sva_data

Například v roce 2012 trvalo Applu dva měsíce, než se v jeho e-shopu snížila lhůta pro dodání nových iPhonů z „třech až čtyřech týdnů“ na „dva až tři týdny“ a následně další týden, než se čekací lhůta snížila na dva týdny. I přes nedostatky iPhonů na trzích v západních zemích Apple 26. září začne své nové telefony prodávat na dvaadvaceti nových trzích. Do konce roku pak má být iPhone 6 a 6 Plus dostupný ve 115 zemích včetně České republiky.

 

Byl pro vás článek přínosný?