Hlavní navigace

Apple brojí proti nekalé těžbě kryptoměn

18. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Fotolia © dalebor
Apple určil vývojářům aplikací nová pravidla, která mají zamezit pokoutnou těžbu kryptoměn na jeho zařízeních.

Těžit kryptoměny na iPadu či iPhonu by vzhledem k potřebnému výkonu CPU bylo přinejmenším nesnadné. Využít však část výkonu z tisíců takových zařízení už smysl dává. A některé typy malwaru to také dělají.

Apple se teď těmto nekalým praktikám snaží zamezit. Mění podmínky pro využívání aplikací tak, že jakákoliv aplikace, včetně reklam třetích stran, které jsou v rámci aplikací zobrazovány, nemusí rozběhnout procesy na pozadí nevztahující se přímo k dané aplikaci, jako je třeba právě těžba kryptoměn.

„Stejně jako těžební utility určené pro počítače, v podobě aplikací či plug-inů pro prohlížeče, z nichž většina představuje malware, také ty pro mobily jen zaneřáďují vaše CPU a pokud jste závislí na baterii, což je v případě mobilů pravděpodobné, vysávají také ji,“ uvádí Martha Bennettová, analytička společnosti Forrester Research, podle které je krok Applu logický.

„Navíc, firma nechce být spojována se všemi těmi pokoutnými aktivitami, které s kryptoměnami souvisejí.“

Nemusí přitom zůstat jen u Applu, dveře otevřené pro podobný krok si nechává též Google, který by jej mohl zavést na systémech Android. Společnost svá uživatelská pravidla aktualizuje každý měsíc.

Problém s malwarem, který zatěžuje CPU za účelem těžby kryptoměn, je sice relativně nový, šíří s však rychle. Například služba Coinhive, která patří v tomto směru k nejagresivnějším, využívá částí JavaScriptu integrovaného do webových stránek a reklam, skrz který „krade“ část výpočetního výkonu jakéhokoliv zařízení, na němž uživatel stránku navštíví. Pro takovou pokoutnou těžbu se vžilo označení „cryptojacking“ a není překvapivé, že se samotným rozmachem kryptoměn na něj lze narazit čím dál tím častěji.

Dle dat společnosti Trend Micro, zaměřené na vývoj antivirového softwaru, byl letos v Severní Americe nejrozšířenější malware zaměřený na zcizení osobních informací, malware související s těžbou kryptoměn byl hned druhý v pořadí. Podle vyjádření zástupce společnosti jde o méně nápadnou a pasivnější alternativu k ransomwaru, jehož popularita mezi počítačovými piráty ustupuje.

„Jediný napadený počítač sice kyberzločincům nepřinese velký užitek, nicméně nenápadnost a delší doba infikování počítače pro útočníka představuje méně práce.“

příloha_ovladnete_sva_data

Z uvedených důvodů odborníci preventivní kroky Applu vesměs vítají.

Dává mi smysl, že se Apple snaží být proaktivní a zajistit, aby se z aktuálního trendu nestal skutečně velký problém. Uvidíme, jestli se ke stejnému kroku odhodlají i další firmy,“ říká Jack Gold ze společnosti J. Gold Associates.

Byl pro vás článek přínosný?