Hlavní navigace

Apple chce prý 7palcovým iPadem konkurovat Nexusu

5. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © WaD - Fotolia.com
Agentura Bloomberg přinesla další zaručené informace o připravované menší variantě tabletu od Applu.

Zpráva tiskové agentury Bloomberg přichází jen týden poté, co Google na trh uvedl 7palcový tablet Nexus 7. Ten se prodává za cenu 200 dolarů a kolem stejné cenové hladiny by se měla pohybovat také pořizovací cena menšího tabletu od Applu, kterému se neoficiálně přezdívá iPad Mini. Aby si však Apple mohl takovou cenu vůbec dovolit nasadit, budou prý uživatelé muset oželet populární displej Retina.

Bloomberg už ale neprozradil, jestli vedle displeje s vysokým rozlišení budou v iPadu Mini i další hardwarové odlišnosti. Menší rozměry by se měly zřejmě projevit na velikosti úložné místa, takže namísto 16 GB, 32 GB nebo 64 GB bude iPad Mini vybaven například 8GB pevným diskem.

Ještě před několika měsíci vypadala myšlenka malého iPadu velmi nepravděpodobně. To však bylo předtím, než Google přišel s tabletem Nexus 7 a Microsoft představil řadu Surface, ve které na trh nejpozději do konce letošního roku uvede vlastní tablet s Windows 8. Apple sice trhu s tablety výrazně dominuje, vzhledem k rostoucímu počtu nových zařízení od hlavních konkurentů a měnícím se trendům si však společnost nemůže dovolit usnout na vavřínech. Kromě Nexusu 7 by si měl Apple dávat pozor také na Kindle Fire, Lenovo IdeaPad A1, Nook od Barnes & Noble či BlackBerry Playbook.

Apple se navíc nemusí bát, že by o iPad Mini nebyl mezi veřejností zájem. Nedávný průzkum společnosti PriceGrabber provedený na vzorku dvou tisíc respondentů totiž ukázal, že 52 % z nich by mělo o menší variantu iPadu velký zájem.

Samotný Apple nikdy vývoj menších tabletů nepopřel. Bývalý ředitel společnosti Steve Jobs sice ještě v roce 2010 prohlásil, že 7palcový displej nemůže nabídnout dost prostoru pro skvělé aplikace, v loňském roce zesnulý spoluzakladatel Applu byl však známý tím, že o některých produktech mluvil pohrdavě před tím, než je nakonec sám uvedl.

Byl pro vás článek přínosný?