Hlavní navigace

Apple má smůlu, název App Store není exkluzivní

12. 7. 2011

Sdílet

Kalifornský soud zamítl návrh společnosti Apple, podle kterého měl být zastaven provoz obchodu s aplikacemi od Amazonu s názvem Appstore.

Apple si již delší dobu činí na název "App Store" nárok. Společnosti se však u soudu nepovedlo prokázat, že by Apple App Store byl natolik známý a renomovaný, aby toto označení nemohly používat i ostatní firmy, vysvětlil soudce ve svém osmnáctistránkovém odůvodnění. Pravdou sice je, že název App Store Apple použil před třemi lety jako první a investoval značnou částku do jeho propagace, podle soudce jde však o tak široký pojem, že si jej Apple nemůže nárokovat.

Soud rozhodl ve prospěch Amazonu i proto, že App Store od Amazonu nabízí aplikace pro systém Android, zatímco v Apple App Store jsou aplikace výhradně pro platformu iOS. Apple proti tomu argumentoval, že obě firmy prodávají přes internet a Amazon rovněž prodává produkty Apple, takže by zákazníci mohli být zmateni. Amazon tvrdil, že označení "Appstore" používá pouze z důvodu, aby bylo na první pohled zřejmé, že se jedná o obchod s aplikacemi (z anglického označení app store).

Apple si název App Store pokusil u amerického patentového úřadu zaregistrovat v roce 2008, avšak nepovedlo se mu to kvůli tvrzení Microsoftu a dalších velkých firem, podle kterých jde o příliš obecný pojem.

Byl pro vás článek přínosný?