Hlavní navigace

Apple ostře napadl test, v němž Android poráží iPhone

19. 3. 2011

Sdílet

Společnost Apple napadla průzkum, který tvrdil, že iPhone má pomalejší prohlížeč internetu než Nexus S.

Společnost Apple tvrdí, že nezávislé testy provedené firmou Blaze Software, které poukazovaly na to, že smartphone Nexus S založený na operačním systému Android prohlíží internet o 52 procent rychleji než iPhone 4, jsou podvodem. Více o tomto testu si můžete přečíst v našem včerejším článku Android načítá webové stránky značně rychleji než iPhone.

Testy, které byly prováděny společností Blaze dva týdny, ukázaly, že oba telefony jsou sice svižné, nicméně zařízení s Androidem je v průměru o sekundu rychlejší a dokonce poráží iPhone o 52 procent v čase načítání webových stránek společností ze seznamu Fortune 1000. Celkově firma Blaze prováděla 45 tisíc testů.

Jenže mluvčí společnosti Apple Trudy Millerová řekla v interview, že testování firmy Blaze bylo "podvodem, jelikož netestovalo prohlížeč Safari iPhonu." Místo toho se společnost Blaze spoléhala na výsledky z prohlížeče internetu, který je v iPhonu předinstalován, podotýká, jež nevyužívá výhody nedávno přidaného softwaru na optimalizaci browseru Safari.

CTO společnosti Blaze Guy Podjarny reagoval tím, že testy které provedly byly realizovány "za předpokladu, že Apple bude chtít aplikovat stejný update i na předinstalovaný prohlížeč, podobně jako to provedl u browseru Safari. Pokud to ovšem není pravda - a podle reakce společnosti Apple je to pravděpodobné - vestavěný prohlížeč může vykazovat jiné výsledky."

Podjarny dále řekl, že společnost "velmi ráda" vytvoří novou zprávu, pokud se Apple rozhodne aplikovat optimalizaci výkonu i na vestavěný prohlížeč.

Ve čtvrtek večer, poté co Podjarny zaslal odpověď v e-mailu, společnost Blaze aktualizovala blog na své síti a dodala, že i s optimalizacemi ve vestavěném prohlížeči, by změna nebyla velká.

Není jasné, jaké plány má Apple s optimalizacemi pro vestavěný prohlížeč. Mullerová řekla, že společnost nebude prozrazovat žádné plány na updaty pro tento browser. Optimalizace pro Safari se objevily s iOS 4.3 updatem na začátku března.

Ve své studii společnost Blaze uvádí, že pro testování použila UIWebView vestavěný prohlížeč společnosti Apple a nainstalovala libovolnou testovací aplikaci, která měřila rychlost načítání webových stránek. UIWebView je druh WebKit open source technologie, Android má podobný vestavěný prohlížeč ve smartphonu Nexus S a jiných zařízeních s OS Android 2.3. Prohlížeč operačního systému Android je nazván WebView a je také založen na WebKitu.

UIWebView umožňuje programátorům vestavět webový prohlížeč do aplikace.

Oproti tomu prohlížeč Safari v iOS 4.3 má nový Nitro engine využívaný k běhu programů využívajících JavaScript, asynchronní načítání elementů webové stránky ke zvýšení účinnosti a ukládání do vyrovnávací paměti, které spoléhá na HTML 5, prozrazují analytici.

Byl pro vás článek přínosný?