Hlavní navigace

Apple představil svůj tablet iPad. Je opravdu tak revoluční?

28. 1. 2010

Sdílet

Spekulace o uvedení tabletu od Applu se ukázaly být pravdivé. Steve Jobs totiž včera v San Franciscu oficiálně představil dlouho očekávaný model s názvem iPad.

Steve Jobs nový tablet označil za skutečně magický a revoluční produkt. Podle něj dnes kde kdo používá smartphone nebo notebook, ale podle Jobse je zde prostor pro přístroj, který zaplní mezeru mezi těmito dvěma typy zařízení. Jím má být právě iPad.

iPad (na obrázku vpravo) je primárně určen pro práci na webu, poslouchání hudby, prohlížení fotografii či používání ipadmapových aplikací. Jde tedy o víceméně nenáročné úlohy na úrovni netbooků. Ke psaní na iPadu slouží virtuální klávesnice, podporována jsou i klasická gesta.

Tablet je silný zhruba půl palce (kolem 1,27 cm), váží necelých 700 gramů a je vybaven 9,7palcovým dotykovým displejem. Pro ukládání dat je možné zvolit úložnou kapacitu na bázi paměti flash 16, 32 nebo 64 GBa srdcem iPadu je blíže nespecifikovaný s označením A4 a s frekvencí 1 GHz. Mezi další vlastnosti patří podpora Bluetooth či Wi-Fi 802.11n, volitelně za příplatek bude možné zvolit i podporu 3G sítí. USB konektor zde však zájemci nenajdou, což může omezovat možnosti využití iPadu. Jobs také tvrdí, že nový přístroj vydrží na jedno nabití pracovat až 10 hodin.

Společnost Apple současně oznámila dostupnost vývojářského kitu pro iPhone, který podporuje také iPad. Přístroj se tak svým operačním systémem bude blížit spíše smartphonům od Applu než notebookům a komentátoři o něm hovoří také jako o „větším iPhonu“. Pokud bude iPad plně kompatibilní se stávajícími aplikacemi pro iPhone, bude se jednat o velkou výhodu (ovšem díky odlišnému rozlišení displeje či jinému procesoru nelze vyloučit problémy s během některých starších aplikací). Také se nabízí otázka, zda jde skutečně o revoluci, jak tvrdí Jobs a nebo jen o určitý posun, protože svojí funkcionalitou nepřináší iPad prakticky nic až tak výrazně nového. Spekuluje se, že druhá nebo třetí generace těchto tabletů by ovšem mohla disponovat např. solárním pohonem, což by bylo pro řadu uživatelů podle průzkumů velmi zajímavé. Více viz článek Apple: Budoucnost je v přístrojích se solárním napájením.

Cena nového přístroje se v nejzákladnější verzi má pohybovat na úrovni 499 dolarů (16 GB bez 3G), naopak verze s úložnou kapacitou 64 GB a podporou 3G sítí bude stát 829 dolarů (není ovšem zcela jasné, zda se nejedná o dotovanou cenu). Původně se spekulovalo o ceně až 1 000 dolarů, což by nebylo ve srovnání s průměrnými cenami netbooků zrovna málo.

Byl pro vás článek přínosný?