Hlavní navigace

Apple se chystá na útoky na svůj browser, Microsoft nikoliv

5. 3. 2011

Sdílet

Na rozdíl od Applu, Mozilly a Googlu se Microsoft na další ročník hackerské soutěže Pwn2Own nijak nepřipravuje. Svůj Internet Explorer prý narychlo aktualizovat nehodlá.

Mozilla i Google své aktualizace pro Firefox a Chrome uvolnily již počátkem tohoto týdne. Nyní se k nim připojil i Apple, který opravil hned 57 zranitelností ve svém hudebním softwaru iTunes, přičemž 50 z nich se nějakým způsobem týkalo WebKitu, open source jádra, na kterém je postaven prohlížeč Safari. Oficiálně to Apple sice nepřiznal, podle odborníků jde však určitě o přípravu na středeční akci Pwn2Own, na které opět půjde o co nejrychlejší prolomení ochrany čtyř nejpoužívanějších prohlížečů. Více o vydávání oprav na poslední chvíli se můžete dočíst v článku Mozilla následuje Google a před Pwn2Own záplatuje Firefox.

Jediným, kdo v tuto chvíli ponechal svůj prohlížeč neaktualizovaný, je tak Microsoft. Ten s Internet Explorerem pro svůj březnový Tuesday update vůbec nepočítá. V úterní aktualizaci se prý objeví jen opravy pro operační systémy Windows (poprvé také pro Windows 7 SP1) a kolaborativní software Groove 2007. Podle některých analytiků si tímto přístupem chce Microsoft jen usnadnit práci a prostě počká, až účastníci soutěže Pwn2Own nové zranitelnosti objeví, a poté vydá rychlou aktualizaci pouze pro Internet Explorer.

V každoročním hackerském klání Pwn2Own nejde jen o prestiž jednotlivých prohlížečů, ale především o velké peníze, na které si mohou ti nejlepší přijít. Na první přemožitele některého z prohlížečů čeká finanční odměna 15 tisíc dolarů a domů si odnesou i hacknutý počítač. S ještě větší odměnou odejdou úspěšní pokořitelé prohlížeče Chrome. Google totiž do soutěže věnoval vlastních 20 tisíc dolarů, které získá ten, kdo ochranu Chromu prolomí již během prvního dne soutěže. Více v článku Google se vsadil, že nelze prolomit ochranu browseru Chrome.

Byl pro vás článek přínosný?