Hlavní navigace

Apple vydal souhrn vyžádaných údajů uživatelů

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
Za první polovinu roku 2013 odtajnil Apple americké vládě obsah z účtů svých uživatelů méně než tisíckrát. Vyplývá to ze zprávy zabývající se požadavky státních organizací, kterou společnost vydala v úterý.

„Apple se sběrem informací primárně nezabývá,“ uvedla společnost ve zprávě. Dodala, že doufá, že poskytnutím detailů o svých interakcích nejen s vládou USA, ale se všemi vládami po celém světě, poskytne svým zákazníkům lepší přehled o schvalovacích procesech. Apple také oznámil, že zástupci společnosti opakovaně nadnesli návrh, že by společnost měla být otevřenější ohledně svých schůzek s vládními zastupiteli.

Stejně jako Google, Microsoft nebo Facebook, i Apple podal žádost o možnost větší transparentnosti k soudu pro zahraniční zpravodajství. „Jsme pevně přesvědčeni, že by vláda měla povolit odtajnění kompletních a přesných čísel vztahujících se k žádostem státní správy,“ napsal Apple. „Budeme pokračovat v důrazných snahách o prosazení větší transparentnosti.“

Společnost ve zprávě vysvětlila, že podle americké vlády může údaje zveřejnit pouze velmi obecně. Přesný počet žádostí, které společnost obdržela, i počet účtů, kterých se žádosti týkaly, jsou tak nedostupné, což komplikuje snahu o získání přesného obrazu akcí státu. Zpráva však naznačuje, že požadavky od americké vlády jsou pouhým zlomkem toho, co požadují ostatní země.

Během doby, kterou zpráva zahrnuje, obdržel Apple 1 000 až 2 000 požadavků, které se týkaly dvou až tří tisíc účtů. „Požadavky se nejčastěji týkají krádeží nebo jde o žádosti od policejních úředníků, kteří pátrají po nezvěstných osobách,“ zmínila zpráva. „Pouze velmi zřídka nám přijde žádost o poskytnutí uložených fotografií nebo e-mailů, tyto požadavky pak zvažujeme velmi opatrně. Takový obsah poskytujeme pouze ve velmi výjimečných případech.“

Ve Spojených státech Apple obdržel také 3 542 žádostí o poskytnutí informací o zařízení. Obvykle se jedná o ztracené či odcizené telefony, společnost vyhověla v 88 % těchto případů.

„Vládní agentura, která požaduje obsah našich zákazníků ze zařízení Applu, musí mít soudní příkaz,“ napsala společnost. „Pokud takový požadavek obdržíme, náš právní tým příkaz pečlivě přezkoumá a pokud nalezne jakékoliv sporné místo nebo se nám nezdá rozsah požadavku, tak příkaz zpochybníme. Pouze pokud jsme si jisti, že je soudní příkaz oprávněný a přiměřený informace v tom nejnutnějším rozsahu poskytneme.“

Apple také dodal, že ještě nikdy neobdržel požadavek, který by se opíral o sekci 215 protiteroristického zákona, jenž teoreticky umožňuje FBI získat veškeré záznamy jakékoliv osoby, aniž by o tom věděla. Apple také podotkl, že by takovému požadavku bez boje nevyhověl.

Plná zpráva je v angličtině na webových stránkách společnosti (ve formátu PDF).

Byl pro vás článek přínosný?