Hlavní navigace

Apple vyvíjí transformativní platformu pro AR, pohřbí Metaverzum

26. 5. 2022

Sdílet

 Autor: Microsoft
Jakmile Apple odtajní detaily svého aktuálního projektu, Metaverzum od Mety pozbyde významu.

Apple se podělil o některé detaily související s asistenčními funkcemi, na nichž v současnosti pracuje, a které naznačují, jak vnímá uplatnění rozšířené reality v každodenním životě. Dočkáme se dalších podrobností na veletrhu WWDC 2022?

Přístupný život, skutečná data

Nejvíc o přístupu Applu vypovídají novinky Door Detection a Live Caption. První má s využitím kamery iPhonu rozpoznat dveře, navést uživatele jejich směrem, sdělit, zda jsou otevřené, nebo zavřené, instruovat, jak je otevřít a k tomu všemu dokáže přečíst jakoukoliv informaci, která se na dveřích může nacházet, ať už jde o jmenovku nebo číslo pokoje. 

Nechali byste se operovat robotickým chirurgem?

Druhá z funkcí pak pro Apple zařízení zajišťuje přepis audia, konverzace, v reálném čase. A jednoho rovnou napadne, jestliže Apple dokáže zajistit v reálném čase přepis toho, co slyší, proč by neměl dokázat to též rovnou přeložit?

Víme, že technologii na to má – využíváme ji pokaždé, když chceme přeložit webovou stránku. Navíc, proces je bleskově rychlý, takže proč k přepisu nepřidat rovnou překlad? Door Detection rovněž staví na technologiích, které Apple už nějakou dobu vyvíjí. Schválně zkuste mezi svými fotografiemi vyhledat nějaké na základě klíčových slov toho, co zobrazují. A jestliže váš telefon dokáže rozeznat objekty na fotkách, měla by je ta samá umělá inteligence být schopna rozpoznat kdekoliv jinde.

Vize + Inteligence + Kontext = ?

To znamená, že stejně jako bude moct nevidomý využívat funkce Door Detection k nalezení a otevření dveří, je reálné očekávat, že bude moct najít cokoliv jiného, pro co bude mít umělá inteligence v applovských zařízeních jméno. 

Třeba se v obchodě s pomocí Siri nechat navést k regálu s pomeranči a rovnou se dozvědět i jejich cenu. Zbývá existující technologii jen rozvinout, naučit ji chápat svět kolem nás, aby byla schopna skutečně pomáhat, třeba právě nevidomým orientovat se poskytováním potřebných informací.

Pište pro Computerworld

 

Máte dobré nápady, máte co říct? Chcete se podělit o své znalosti se čtenáři Computerworldu?

Je tu ideální příležitost. V redakci neustále hledáme externí autory, kteří rozšíří náš záběr. Nabízíme možnost publikací zajímavých článků nejen na webu, ale také v našem tištěném magazínu.

Pokud máte zájem, ozvěte se šéfredaktorovi na e-mail: radan.dolejs@iinfo.cz

A když už nevidomý bude vědět, kolik stojí kilogram pomerančů v obchodě, v němž se zrovna nachází, mohl by se rovnou snadno dozvědět třeba i to, že za rohem je mají o polovinu levnější. To, co Apple aktuálně představil, jsou dvě prvořadě asistenční technologie, které však zařízením – hardwaru umožňují chápat a rozumět světu kolem na základě zraku a sluchu. 

Toto pochopení jim pak umožňuje poskytovat uživateli kontextuálně užitečné informace o tom, co vidí a slyší. A to ať už v reakci na přímé otázky či „intuitivně“ na základě toho, co zařízení ví o vašich návycích a chování, obdobně jako fungují Siri Suggestions.

příloha_ovladnete_sva_data

Rozšiřování lidských prožitků začalo

Člověk nemusí být expert, aby pochopil, že tyto novinky otevírají celou škálu možností pro rozvoj nástrojů a služeb ať už pro běžné uživatele či pro využití ve firmách, na sektor nehledě. 

Skvělé je i to, že jelikož vycházejí z asistenčních technologií, umožní zrovnoprávnit a více zapojit i ty, kteří se v určitých oblastech zatím nemusí dostatečně prosazovat. Tomu já říkám rozšířená realita a věřím, že víc se dozvíme na WWDC 2022, protože se zdá, že dílčí kousky letitého úsilí do sebe letos konečně začínají zapadat.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?