Hlavní navigace

Australské vlaky jsou vybaveny snímači a kamerami, vrhají se do strojového učení

17. 4. 2019

Sdílet

 Autor: © metlion - Adobe Stock
Skupina vlaků ze Sydney získala inteligentní software vytvořený týmy z firem Downer EDI a Microsoft Azure. Systém má sledovat technický stav souprav a pomáhat s rozhodnutími na základě dat.

V současnosti má město Sydney 41 vlaků vybavených tímto systémem, dalších 24 navíc dostane ještě tento měsíc.

Jednotlivé soupravy mají k dispozici dohromady přes 300 snímačů a kolem 90 kamer, na nichž staví software, který z vlaků čerpá relevantní data. To umožňuje prediktivní údržbu a rozhodování založené na informacích, popsal Mike Ayling, generální ředitel technologií a inovací z Downer EDI.

Inženýři a údržbáři vagonů budou schopni vycházet z řady opravdu detailních informací, od teploty soupravy a voltáže až po časy otevření a zavření dveří. Jakékoliv změny v přijímaných datech dají firmě varování, že se něco mění a je případně špatně.

Analýza pomocí algoritmů strojového učení a umělé inteligence navíc umožní plánovat preventivní údržbu ještě předtím, než se součástky pokazí; stejně tak půjde snáze objednávat náhradní díly ze zámoří s dostatečným předstihem (a díky tomu možná i za nižší cenu).

V podstatě jde o pokročilou analytickou platformu s možnostmi strojového učení využívající schopností současného internetu věcí.

příloha_ovladnete_sva_data

Jde o skvělý příklad pokračující digitalizace tradičních odvětví; podobných příkladů uvidíme v příštích měsících a letech stále více a více. Zrovna dopravní prostředky stojí ne sice v popředí, ale v, dejme tomu, středu inovačních snah; nepůjde o radikální změny, nicméně spíše zpříjemnění uživatelského zážitku a snížení nákladů firem.

Dobrým příkladem jsou infotainmentové systémy v autobusech, jako mají dnes třeba Student Agency autobusy. To jsou ovšem jasně viditelné inovace; většina bude pro běžné cestující mnohem méně zaznamenatelná.

Byl pro vás článek přínosný?