Hlavní navigace

Automapy v luxusním těle

27. 8. 2013

Sdílet

 Autor: Garmin
Do elegantního zařízení ukryl Garmin vyspělou autonavigaci, která nabízí rychlé a intuitivní ovládání, ale také bezplatnou doživotní aktualizaci mapových podkladů.

Když americký výrobce přenosných automobilových a outdoorových navigací, společnost Garmin, představoval na začátku roku své novinky, rozdělil je do tří standardních skupin – základní (série nüvi 42, 52 a 54), střední (série nüvi 2xx7) a prémiové. Právě do poslední skupiny, tedy té nejvyšší, patří model Garmin nüvi 3597T Europe Lifetime – zařízení, které vyniká nejen již tradičně prvotřídními navigačními funkcemi, ale i designem. Na následujících řádcích vám přinášíme popis základních funkcí a nejdůležitějších parametrů této vlajkové lodi Garminu.

První, co uživatele zaujme, je způsob upevňování navigace v autě. Garmin totiž vyprojektoval speciální aktivní stojánek, jenž je pomocí přísavky uchycen ke skle a samotná navigace se do něj „nacvakne“. K tomu slouží oboustranné a opravdu silné magnety (ve stojánku i v navigaci), které doslova vedou ruku uživatele při připojování na správné místo, takže chybovost nacvaknutí je prakticky nulová. Vše funguje, jak má a překvapivě snadno.

Garmin nüvi 3597T Europe LifetimeStojánek navíc disponuje sadou poměrně výkonných reproduktorů, což se hodí zejména pro zvukově čistější a zřetelnější reprodukci pokynů při navigování na cestě. Zajímavý je i prvek napájecího kabelu, který z autozásuvky nevede do navigace, ale právě do tohoto aktivního stojánku, takže zařízení je nabíjeno pomocí systémových konektorů.

Navigace působí z přední strany robustním dojmem, ostatně pětipalcový displej a rámeček vytvářejí rozlehlou plochu, ale při pohledu z boku vynikne kompaktnost zařízení. Navíc díky použitému řešení lze navigaci jednoduše oddělit od stojánku a vzít ji z auta pryč, aby nelákala zloděje. S ohledem na materiály, které výrobce použil pro toto zařízení, by to pravděpodobně byla otázka minut. Tělo navigace je totiž vyrobeno z kovové slitiny, což působí efektně vizuálně i na dotyk. V kombinaci se skleněným multidotykovým displejem vytváří opravdu vyvedený kousek působící luxusním dojmem. Ne nadarmo získala americká firma za tento model designové ocenění Red Dot Design.

Klíčová funkce každého produktu v tomto segmentu, tedy navigování, funguje u Garminu na výbornou. Jakmile se přístroj „chytne“ GPS družic, pracuje svižně a například natrasování cesty po zadání cíle je otázkou několika málo vteřin. Stejně tak přeplánování trasy v případě použití jiné cesty je pružné a řidič je instruován prakticky ihned. V tomto ohledu nelze nüvi 3597T absolutně nic vytknout.

příloha_ovladnete_sva_data

Prakticky využitelné jsou i další funkce, jako reálné zobrazení dopravního značení či návěstidel, aktivní řazení do jízdních pruhů, zobrazení terénu a budov ve 3D formátu, případně možnost datového propojení s chytrým mobilem řidiče. Technologie Garmin Real Directions zase poskytuje přesnější instrukce typu: „Za nádražím odbočte vpravo.“ Součástí mapového balíčku je kompletní databáze Evropy, která je doplněna bezplatnou doživotní aktualizací map.

Garmin nüvi 3597T Europe Lifetime

Mapové podklady: CityNavigator Europe s doživotní asktualizací (45 zemí Evropy)
Displej: dotykový WQVGA TFT, 5“ (12,7 cm), 800 x 400 pixelů
Rozměry: 138 × 87 × 13 mm
Hmotnost: 192 g
Cena: 8 490 Kč

Byl pro vás článek přínosný?