Hlavní navigace

AV receiver Onkyo TX-RZ800

20. 1. 2016

Sdílet

 Autor: Onkyo
Skvěle vybavený AV receiver Onkyo TX-RZ800 stojí téměř na vrcholu modelů střední třídy japonského výrobce. Nabídne podporu všech moderních formátů prostorového zvuku i vysoký výkon

 

Nová generace AV receiverů Onkyo vyšší střední třídy, do které patří i model TX-RZ800, se vyznačuje novým šasi i architekturou a samozřejmě i podporou nejmodernějších formátů prostorového zvuku, jako jsou DTS:X a Dolby Atmos (s konfigurací kanálů 5.1.2). Onkyo TX-RZ800 se navíc pyšní i certifikací THX Select2 Plus. 

 Onkyo

Vnější design AV receiveru Onkyo TX-RZ800 vychází z předchozích modelů japonské firmy a zůstává konzervativní co do rozmístění a tvarů ovládacích prvků. Na první pohled jich možná není velké množství, ale stačí odklopit dvířka, zakrývající podstatnou část předního panelu zařízení, a objeví se další ovladače. Dominantou čelního panelu je velký informační displej a mohutný ovladač hlasitosti. Další dva otočné knoflíky slouží k volbě režimu poslechu a korekci zvuku. Vstupy a zóny se přepínají tlačítky nad ovladačem hlasitosti. Pod dvířky se nacházejí ovladače pro pohyb v menu receiveru, jeden HDMI konektor, 5mm sluchátkový jack a konektor pro připojení kalibračního mikrofonu. Dálkové ovládání s malými a nepříliš přehlednými tlačítky, zůstává již mnoho let prakticky beze změny a je snad jediným slabším článkem celkového designu zařízení.

Kromě klasického OSD menu na obrazovce připojené televize, kde lze najít detailní předvolby všech funkcí AV receiveru, nabízí TX-RZ800 ještě menší, sekundární nabídku funkcí a nastavení.

Rozsáhlé možnosti připojení a nový převodník

Když TX-RZ800 otočíme, což s jeho poctivými 17 kilogramy hmotnosti není snadný úkol, dostaneme se k zadnímu panelu, doslova posetému obrovským množstvím konektorů a přípojných míst. Nachází se zde sedm z celkem osmi HDMI konektorů (pět z nich podporuje technologii HDCP 2.2 na ochranu digitálního obsahu), USB rozhraní, digitální (optické a koaxiální) vstupy a mnoho analogových vstupů. Konektivitu k domácí síti a internetu zajišťuje ethernetové rozhraní i Wi-Fi a nechybí ani podpora Bluetooth pro propojení se smartphony a tablety.

Uvnitř AV receiveru zůstaly některé prvky známé z předchozích modelů, jako je například širokopásmový WRAT zesilovač, H.C.P.S. zdroj nebo 32bitový DSP Cirrus Logic. Zajímavá změna se ovšem odehrála při výběru DAC převodníku. Dlouhodobě používané konvertory od Texas Instrument nahradil v modelu TX-RZ800 vysoce kvalitní převodník AK4458 (384 kHz/32bit) od Asahi Kasei.

Zapomenout nesmíme ani na softwarovou výbavu, která zahrnuje například i podporu technologie AirPlay pro připojení zařízení s iOS (včetně zrcadlení displeje na obrazovku televizoru) a rovněž i streamovacích služeb Spotify, Deezer či TuneIn Radio. Z domácí sítě a připojených disků lze přehrávat všechny běžné formáty hudebních souborů, jako jsou MP3, WMA (i bezeztrátové WMA), FLAC, WAV, Ogg Vorbis, AAC, Apple Lossless, DSD 5.6 MHz, LPCM a Dolby TrueHD. Z vysoce kvalitních formátů chybí jen podpora FLAC 5.1 nebo WAV-DTS. Disky připojené přes USB port mohou mít souborový systém NTFS a pro přehrávání hudby ze síťových zařízení je podporován streaming přes DLNA.

Pro filmy i hudbu

Správné nastavení sestavy 7.2 reproduktorů nemusí být snadné, proto Onkyo nabízí druhou generaci své kalibrační technologie, označené jako AccuEQ 2.0. Kalibrace trvá delší dobu a využívá více testovacích tónů. Jistě se ale vyplatí počkat. Další doladění zvuku v jednotlivých kanálech je pak samozřejmě zcela pod kontrolou posluchače, který může použít například i 7pásmový ekvalizér.

Snad díky použití nového DAC převodníku od Asahi Kasei se japonskému výrobci podařilo dostat lépe pod kontrolu reprodukci vysokých tónů i basů a s kvalitními reproduktory je zvuk AV receiveru TX-RZ800 ještě čistší a přesnější, než u předchozích modelů stejné třídy. Interpretace pokročilých zvukových formátů vytváří téměř dokonalý prostorový dojem, kterému nechybí jemné detaily ani hřmotné výbuchy. Ze sledovaných filmů s patřičně namíchaným zvukem rázem získáte zcela nový zážitek.

Inženýři firmy Onkyo se ovšem nesoustředili jen na výkon ve vícekanálovém režimu. TX-RZ800 proto poskytne vyvážený a stabilní výkon i při poslechu ve stereu, kde vynikne široký rozsah zvukových schopností tohoto AV receiveru.

Základ pro superkino

Za bohatou výbavu i špičkové zpracování a zvuk AV receiveru Onkyo TX-RZ800 je třeba zaplatit nemalých 35 000 korun a samozřejmě si pořídit i reproduktory s odpovídajícím výkonem (včetně speciálních reprosoustav pro Dolby Atmos). TX-RZ800 bude ovšem výborným základním kamenem celé sestavy, která potěší i nejnáročnější milovníky domácího kina a poslechu ve stereu.

Vyšší model TX-RZ900 nabídne namísto 185 rovných 200 wattů na kanál a masivní toroidní transformátor (namísto H.C.P.S. transformátoru). Cena AV receiveru Onkyo TX-RZ900 je kolem 42 000 korun.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Technické specifikace AV receiveru

Počet kanálů

7.2

Výkon na kanál

185 W

Frekvence

5-100 000 Hz (+1/-3dB)

Impedance

4-16 Ohm

Vstupy

8× HDMI (vč. 1 předního), 1× USB, 2× komponentní video, 3× kompozitní video, 5× digitální audio (3× optický, 2× koaxiální), 9× analogové audio, 1× phono vstup, 1× RJ-45 LAN, Bluetooth, Wi-Fi

Výstupy

2× HDMI (podpora HDCP 2.2), 1× komponentní video, 1× kompozitní video, 2× pre-out pro subwoofer, line-out a video out pro zónu 2, line-out pro zónu 3, 1× sluchátka

Rozměry a hmotnost

435 × 202 × 434 mm, 17 kg

 

Byl pro vás článek přínosný?