Hlavní navigace

AVG hlásí dobré čtvrtletí

29. 4. 2013

Sdílet

 Autor: AVG Technologies
Poprvé v historii firmy čistý zisk za jeden kvartál překonal 100 milionů dolarů. AVG Technologies dnes nevydělává jen prodejem licencí, ale i monetizací uživatelské základny. Jak?

Softwarová společnost AVG Technologies, která se specializuje na bezpečnostní řešení, zveřejnila svoje finanční výsledky za první čtvrtletí roku 2013. Její příjem za toto období činí 104,7 milionu dolarů. Společnost s českými kořeny si tak meziročně polepšila o 26 %.

AVG Technologies  hlásí i meziroční nárůst čistého zisku, který je ještě výrazně vyšší. Za první kvartál kalendářního roku 2012 činil 10,9 milionu dolarů. Letos si firma polepšila o 114 % na 24,4 milionu dolarů.

Jsme velmi spokojeni s naším vynikajícím výkonem v prvním čtvrtletí. Poprvé jsme dosáhli příjmu více než 100 milionů dolarů v jednom kvartále,“ uvedl ve zprávě pro média John Little, finanční ředitel AVG Technologies.

Upozornil též, že k 31. březnu AVG Technologies eviduje 150 milionů aktivních uživatelů svých produktů, což je o 32 % více než před rokem.  Firma však neupřesnila, jestli započítává i uživatele používající základní bezplatné verze jejích produktů.

AVG Technologies vydělává na vyhledávání

Příjmy AVG Technologies ovšem netvoří jen prodej licencí.  J. R. Smith, odcházející výkonný ředitel firmy, nedávno v rozhovoru pro server Lupa.cz uvedl, že více než 40 % příjmů nyní firmě generuje z AVG Secure Search. Firma tak prý monetizuje svou uživatelskou základnu.

AVG Secure Search je doplněk pro webové prohlížeče, jenž je instalován spolu s produkty AVG Technologies. Funguje jako webový vyhledávač. Provádí však bezpečnostní filtrování výsledků vyhledávání, které má být na vyšší úrovni, než jakou poskytují bezpečnostní systémy samotných vyhledávačů.  

AVG Technologies spolupracuje zejména se společností Google, která dodává výsledky vyhledávání a zajišťuje PPC reklamu. Obě firmy se pak dělí o zisk z ní plynoucí. Na českém trhu je však partnerem AVG Technologies společnost Seznam.cz. Podobné partnerství má známý výrobce antivirů uzavřené i s americkým portálem Yahoo.

Čtvrtina z aktivních uživatelů používá mobilní aplikaci

AVG Technologies se daří oslovovat uživatele chytrých mobilů a tabletů nabídkou svých bezpečnostních aplikací. Uvádí, že 25 % z aktivních uživatelů představují právě uživatelé mobilních aplikací. Jde tedy o 37,5 milionu aktivních uživatelů.

příloha_ovladnete_sva_data

AVG Technologies se zaměřuje primárně na platformu Android, pro kterou nabízí bezplatnou i zpoplatněnou bezpečnostní aplikaci. Obě jsou zvlášť optimalizovány pro chytré mobily a pro tablety. Tradiční výrobce antivirů také nabízí rodičovskou ochranu pro zařízení systémy iOS a Windows Phone.

Zdroj: AVG Technologies, Lupa.cz

Byl pro vás článek přínosný?