Hlavní navigace

Ballot screen přispívá v Evropě k propadu Internet Exploreru

24. 3. 2010

Sdílet

Po zavedení ballot screenu zaznamenal prohlížeč Internet Explorer na některých evropských trzích třikrát větší propad, než je obvyklé.

Podle údajů irské společnosti StatCounter se podíl prohlížeče Internet Explorer po zavedení ballot screenu snížil až třikrát více, než tomu bylo v předchozích měsících. Propad přitom IE zaznamenal na největších evropských trzích - ve Francii, Německu, Itálii a Velké Británii.  

Nejhůře IE dopadl u francouzských uživatelů, u kterých jeho podíl poklesl o 2,4 procentního bodu. Pro srovnání, v únoru to byl jen 1 procentní bod. Úspěch naopak slavila Mozilla, která si ve Francii připsala zisk 1,2 bodu, a také Chrome s 0,8 body. U obou prohlížečů se tento růst dá považovat za nadprůměrný.

V ostatních evropských zemích už je pokles IE o poznání menší, nicméně i tak jde na daných trzích o pokles výrazný. V Německu ztratil 0,9 procentního bodu (roční průměr je 0,3), v Itálii 1,3 (průměr 0,5) a ve Velké Británii 0,9 bodu (oproti průměru 0,5 téměř dvojnásobek).

Kromě Francie zaznamenal Firefox největší zisk i na německém trhu, kde si polepšil o 0,4 procentního bodu. Chrome nejvíce rostl na Apeninském poloostrovu (0,7) a ve Velké Británii (0,6). Nejvíce však ze zavedení ballot screenu profituje norská Opera. Díky antimonopolním opatřením její podíl vzrostl mezi 0,05 procentního bodu v Británii po 0,13 bodu v Německu. Údaje potvrzuje i sama společnost, podle které se počet stažení jejího prohlížeče téměř ztrojnásobil.

„Tím se jen potvrzuje, že pokud je uživatelům dána možnost si skutečně vybrat, jaký software chtějí mít na svém počítači, jsou ochotni si vyzkoušet i alternativní produkty“ uvedl ve svém prohlášení Hakon Wium Lie, CTO Opera Software. Podle vlastních údajů společnosti, se prohlížeč Opera nejvíce ujal u polských uživatelů. Dále pak také ve Španělsku, Itálii, Dánsku a Nizozemsku.

V celkovém (celoevropském) měřítku však pokles IE tak enormní nebyl. Podle společnosti StatCounter jeho evropský podíl poklesl kupodivu pouze o 0,05 procentního bodu. To je navíc výrazně nižší hodnota, než jaký je roční průměr, který činí 0,33 bodu.

Byl pro vás článek přínosný?