Hlavní navigace

Bankovní trojany největší hrozbou současnosti

5. 10. 2010

Sdílet

Ze všech nově identifikovaných typů malwaru se lidé musí nejčastěji potýkat s trojskými koňmi. Podle bezpečnostní firmy Panda Security prý nyní představují více než 55 procent škodlivého softwaru.

Ve valné většině případů mělo jít podle pracovníků PandaLabs (výzkumného oddělení společnosti) o tzv. bankovní trojany, kteří svou oběť nalákají k návštěvě falešné stránky finanční instituce, odkud od ní získají přihlašovací údaje k jejímu pravému účtu. Zajímavé je, že útočníci čím dál častěji opouští od používání elektronické pošty k šíření svého škodlivého softwaru, a své útoky provádí prostřednictvím stále populárních sociálních sítí, mezi nejinfikovanější patří dvojice Facebook, Twitter.

Panda dále také upozornila na pokračující vlnu nevyžádané pošty. 95 % všech e-mailů odeslaných v třetím čtvrtletí letošního roku byl spam, přičemž z více než 50 % šlo o poštu odeslanou z pouhých deseti zemí. Největšími spamery jsou podle Panda Security Indie, Rusko a Brazílie. Ze seznamu TOP 10 naopak poprvé vypadla Velká Británie. Panda ve své zprávě ještě informovala o rostoucím počtu útoků na zařízení Android. Mohlo prý přitom jít pouze o první vlaštovku, která předznamenává větší zájem hackerů o platformy smartphone.

V zorném poli bezpečnostních pracovníků se také stále nachází vir Stuxnet, který nejvíce postihl počítače nacházející se na území Íránu. Někteří experti již dříve vyslovili domněnku, že musí jít o dílo velmi dobře organizované skupiny, podle některých šlo prý dokonce o útok na zakázku od některé vlády, které vadí neprůhledná jaderná politika Íránu. Ten prý nyní zadržel několik špiónů, kteří se měli na šíření viru podílet. Zcela odstranit se jej prý ale íránským vědcům ale zatím nepodařilo. Vir je totiž natolik sofistikovaný, že je schopný znovu infikovat stroje, ze kterých byl již odstraněn. Více se můžete dočíst v článku Obávaný Stuxnet může být nebezpečný i po svém odstranění.

Byl pro vás článek přínosný?