Hlavní navigace

Bezdrátové dobíjení PC a tabletů přijde již příští rok

8. 9. 2014

Sdílet

 Autor: © MTomicic - Fotolia.com
Představitel společnosti Intel na veletrhu spotřební elektroniky IFA 2014 v Berlíně uvedl, že již v příštím roce se na trhu objeví počítače, notebooky a tablety, k jejichž dobíjení nebude třeba kabelů.

Jinými slovy, uživatelé notebooků již s sebou podle vrchního viceprezidenta a hlavního manažera skupiny Intel PC Client Group Kirka Skaugena nebudou muset neustále nosit nabíječky s kabelem. Skaugen se svou řečí vystoupil při úvodním představení Intelu na letošním veletrhu IFA v Berlíně. Podle Skaugena bude bezdrátové dobíjení počítačů zanedlouho stejně běžnou věcí jako bezdrátová komunikace a uživatelé budou schopni dobíjet mobilní zařízení a počítače naráz.

„Je to opravdu velká věc. Velký technický posun vpřed. V průběhu dalších několika let vzniknou stovky tisíc dobíjecích stanic,“ uvedl Skaugen. „Intel doufá v to, že se bezdrátové dobíjení přesunse z chytrých zařízení typu chytrých hodinek i na mobilní telefony, tablety a počítače.“ Intel vyvíjí obvody potřebné pro bezdrátové dobíjení v noteboocích. Výrobci počítačů jako Dell, Lenovo, Asus nebo Panasonic tuto myšlenku podporují a očekává se, že i další výrobci v blízké budoucnosti nabídnou bezdrátové dobíjení počítačů.

Intel podporuje bezdrátovou technologii prostřednictvím organizace A4WP (Alliance for Wireless Power), která se zabývá vytvořením standardu pro bezdrátové dobíjení. A4WP již představila technologii, v rámci které magnetická rezonance promění například tablety v bezdrátové dobíjecí stanice. Intel vyrábí obvody pro 20- až 50-wattové bezdrátové dobíjení, které sice nebude dostatečné k dobíjení třeba výkonných velkých displejů v herních noteboocích, avšak pro běžné počítače bude stačit. A4WP má v současné době přes sto členů včetně velkých technických společností jako Qualcomm či Samsung.

příloha_ovladnete_sva_data

Bezdrátové dobíjení je součástí širší strategie Intelu zbavit počítače drátů a prosadit se mimo byznys s počítačovými procesory. Intel pracuje mimo jiné i na technologiích, které efektivně odstraní dráty z klávesnic, myší, monitorů a externích pevných disků. Například příští rok Intel vydá dokovací stanici založenou na bezdrátové technologii WiGig, která je schopná bezdrátově streamovat obraz v kvalitě 4K na displeje s rozlišením HD. WiGig umožňuje desetkrát rychlejší přenos dat než Wi-Fi 802.11n a třikrát rychlejší přenos dat než nejnovější verze Wi-Fi 802.11ac. Dokovací stanice WiGig odstraní potřebu zapojovat do notebooků kabely rozhraní HDMI či DisplayPort a nabídne přenosy do externích zařízení stejnou rychlostí jako USB 3.0.

 

Byl pro vás článek přínosný?