Hlavní navigace

Bezdrátové nabíjení strmě roste, co je důvodem?

7. 11. 2018

Sdílet

 Autor: IDG/Jason Cross
Vloni se na trh dostalo zhruba 450 milionů systémů umožňujících bezdrátově nabíjet nebo se bezdrátově nabíjet. Během nadcházejících pěti let se jich má ale prodat téměř devět miliard.

S touto predikcí přišla analytická společnost IHS, podle jejíhož hlavního analytika Dineshe Kithanyho má na rozmach technologie zásadní vliv společnost Apple, která se technologii postavenou na standardu Qi rozhodla do svých iPhonů integrovat v loňském roce.

Vývojáře tímto krokem přiměla též k tomu, aby se zaměřili na bezdrátové nabíjení nejen telefonů, ale i dalších zařízení, od nejrůznějších druhů nositelné elektroniky až po autombily.

A to i navzdory tomu, že se Applu zatím nepodařilo uvést na trh avizovanou multifunkční nabíječku AirPower, ke které se společnost už delší dobu nevyjadřuje.

„Apple je vůdčí silou trhu, takže jeho výrobky hrají velku roli v širším technologickém ekosystému,“ konstatuje Kithany a svá slova dokládá příkladem zmíněné adopce Qi standardu, po níž se na trh bezdrátového nabíjení zaměřila celá řada dalších výrobců. „V momentě, kdy Apple uvede AirPower, nabalí se zase další.“

Ač samotná firma mlčí, podle odborníků může být problém v nastavení tří různých nabíjecích režimů na jednom zařízení; dle dřívějších zpráv má být totiž AirPower schopný nabíjet až tři zařízení současně.

I bez ohledu na vývoj AirPower však podle Kithanyho bude bezdrátové nabíjení v nadcházejících pěti letech představovat jeden z nejživějších a největších technologických trhů. „Možnosti se rozrůstají a ceny klesají, už brzy dáme sbohem kabelovým nabíječkám,“ předvídá Jack Gold ze společnosti J. Gold Associates.

Jen v loňském roce se do distribuce dostalo 31 milionů produktů nositelné elektroniky podporující bezdrátové nabíjení a jejich množství strmě poroste. V konkrétních kategoriích v současnosti dominují telefony, nositelná elektronika (hodinky) či věci osobní potřeby jako například zubní kartáčky.

Očekává se také rozvoj bezdrátově nabíjené zdravotnické techniky a kompenzačních pomůcek (technologie zatím nachází uplatnění zejména v naslouchátkách).

Krom bezdrátového nabíjení pomocí elektrické indukce však poroste zájem také o alternativu v podobě rezonančního nabíjení, které nevyžaduje přímý kontakt přístroje a nabíječky.

„Indukce je dobrá, ovšem pro některé situace, jako jsou třeba pohybující se automobily, ne ideální,“ říká Kithany. Dle něj se tak na trhu příští rok objeví produkty podporující nabíjení buď na základě radiofrekvenční či infračervené technologie.

příloha_ovladnete_sva_data

„Multifrekvenční řešení jsou vhodná pro zařízení každodenní potřeby, jako jsou telefony nebo chytré hodinky, a očekává se, že proniknou na trh v příštích čtyřech letech,“ uvádí ve své zprávě IHS.

Ostatně, napovídají tomu i mnohá nedávno uzavřená partnerství mezi výrobci. „Zatím je příliš brzy na to odhadovat, kdo se stane lídrem v oblasti rezonančního bezdrátového nabíjení, jelikož je stále ještě v rozvoji, ale místo je na něm pro každého.“

Byl pro vás článek přínosný?